• 瀏覽: 38,821
  • 回覆: 312
+36
台灣高鐵正與日本方面磋商採購新一代列車。此前,日方開出了一組12節列車50億新台幣(約12.75億港元)的天價,比市場價高1.5倍,被形容為「用飛機的價格來買火車」。對此,受訪專家表示,美日均視台灣為提款機,目的是要掏空台灣。島內網友則直指,大陸高鐵才是最佳選擇。

日本戰犯國明知你台灣騙子島做慣了契弟同水魚, 當然要呃到盡收你天價啊... 契弟騙子島...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202212/04/AP638c062de4b0e80f81185a64.html

民主的代價。
💸💸💸

提示: 違規內容已被屏蔽
台灣話題……惟有寫「這是不對的」。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-5 01:19 發表
Made in Japan

細個買模型, 都知要買Tamiya,  Bandai

大陸野係平, 但Quality 不敢工維
呢家年代唔同曬日本出名做假

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-5 01:23 發表

呢家年代唔同曬日本出名做假
真係年代唔同,以前屋企幾乎全部日本貨,而家得番一件日本電器,一部日本單鏡。

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-12-5 01:13 發表
台灣高鐵正與日本方面磋商採購新一代列車。此前,日方開出了一組12節列車50億新台幣(約12.75億港元)的天價,比市場價高1.5倍,被形容為「用飛機的價格來買火車」。對此,受訪專家表示,美日均視台灣為提款機,目的是要掏空台灣。島內網友則直指,大陸高鐵才是最佳選擇。

請原諒日本, 日本收左D錢都係貢獻俾美爹

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-12-5 01:46 發表

真係年代唔同,以前屋企幾乎全部日本貨,而家得番一件日本電器,一部日本單鏡。
日本電器,一部日本單鏡, 你肯定係日本造?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-5 01:19 發表

柒羊。
還活在七/八十年伐?
日本鐵,日本車,日本女。乜七都做假。

毋零死,要豉油🤪

引用:

恭維

買火車飛機都好過買軍火,打就唔夠打,買軍火又唔得改善民生

台灣啲鄉下佬未見過飛機火車,當然被人呃啦!
絕症肥佬 顏其樂 吃米田共全家賣鹹鴨蛋

引用:

英國高鐵, 用日本車. 咪首航, 黎個誤點+漏水law.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]