• 瀏覽: 15,434
  • 回覆: 39
而家大陸爆疫咁勁都調整防疫措施,香港都應該跟住做作調整簡化防疫措施,安心出行無左追蹤已無實際意思又擾民應廢除,圍封強檢係時候廢除唔好浪費咁多人力物力...

引用:
原帖由 真命天子 於 2022-12-4 23:01 發表
而家大陸爆疫咁勁都調整防疫措施,香港都應該跟住做作調整簡化防疫措施,安心出行無左追蹤已無實際意思又擾民應廢除,圍封強檢係時候廢除唔好浪費咁多人力物力...
現在香港每天的確診數目己上到近萬宗, 是包括外來人的幾百單, 若果外來人曾出入過的位置生大爆發, 安心出行就可以第一時間通知閣下, 讓閣下可在第一時間作出相應措施, 避免傳染給屋企人!

而在食肆或處所掃瞄二維碼後, 將會出示藍紅兩色分別有冇打針的市民。若市民之前於「安心出行」加入針卡後,將顯示針卡的藍色二維碼及進入時間計時器。
但市民若不加入針卡將顯示紅色的警告圖案及「未有儲存接種記錄」, 不利要除口罩的的食肆, 健身房室或酒吧等等地方...............的防疫工作, 不能保障其他用家!

疫病未消失, 隨時再有變種危機, 一旦取消了相關措施, 到時大爆發時, 再要商舖重新裝上, 會換來更大的擾民感!

引用:
大陸爆得勁???

以香港目前每日萬宗感染,死十人,如果按比例計。
內地係每日百多萬宗,千多人死亡播!!

引用:
呢幾個月邊有圍封?  只係發通告叫居民去做核酸
我住既屋苑政府驗到污水病毒量高, 亦只係貼通告, 及派檢測包, 叫住戶自己檢測, 連核酸都唔使做

安心出行政府講明已停止了通知功能, 已名存實亡, 根本無人掃, 亦冇查,
安心只剩下一個功能, 用來掃藍碼

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-12-5 11:48 發表

大陸消息,無人會信
你嗎去信你美爹o羅

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-12-5 15:19 發表

你咩嗎呀,任何大陸人講野都唔會信
你有你信,我有我信。
我就唔會信呆蛙,1450,BONer,你美爹!!!

不過,我知呆蛙人已經唔信菜婆,唔信塔綠班!!!

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-12-5 11:48 發表

大陸消息,無人會信
全世界人類都信,只有畜生唔信

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-12-7 12:29 發表

全世界人類都信,只有畜生唔信
放寬放疫措施同時又感染減少,而大陸大城市暫時不足5%人口的感染率,確實唔科學。

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-5 09:50 發表

現在香港每天的確診數目己上到近萬宗, 是包括外來人的幾百單, 若果外來人曾出入過的位置生大爆發, 安心出行就可以第一時間通知閣下, 讓閣下可在第一時間作出相應措施, 避免傳染給屋企人!

而在食肆或處所掃瞄二維碼後, 將會出示藍紅兩色分別有冇打針的市民。若市民之前於「安心出行」加入針卡後,將顯示針卡的藍色二維碼及進入時間計時器。
但市民若不加入針卡將顯示紅色的警告圖案及「未有儲存接種記錄 ...
乜你唔知政府已經冇用安心出行去追蹤,中咗亦都唔使再申報行蹤,安心出行亦都唔會再通知你

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-12-8 23:43 發表

乜你唔知政府已經冇用安心出行去追蹤,中咗亦都唔使再申報行蹤,安心出行亦都唔會再通知你
食肆仍然用緊紅黃藍健碼去識別顧客, 而健康碼, 都是要掃安心出行才能顯示。
話就話已經冇用安心出行去追蹤, 但該系統仍然各個食肆運作如常!
在9月被問到何時取消「安心出行」,衞生署衞生防護中心總監徐樂堅表示,「安心出行」仍有功能,尤其在大型爆發的時候可作個案追蹤。被問到上次應用追蹤日期,他只表示近日疫情已平穩,未有詳細回應。他認為,市民在進入處所前「咇一咇」已成為日常生活習慣,強調政府會在疫情有變化時再作考慮。
而「疫苗通行證」年齡已在9月起下降至5歲, 此舉醫務衞生局副局長李夏茵重申,「安心出行」及「疫苗通行證」政策設計和理念,為保護高危群組,即一老一幼,稱該兩個群組接種率仍有很大的進步空間。她強調接種疫苗為非常安全的方法,「全世界已打過過億針,香港嘅經驗亦都打過好多疫苗」,出現併發症少之又少。衞生署衞生防護中心總監徐樂堅強調,安心出行可追蹤大型爆發的個案,「對於追蹤,到宜家仍然有佢嘅功能嘅。」

唔掃安心出行又如何出示「疫苗通行證」呢?
政府又何從繼續谷針呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-9 10:08 發表

食肆仍然用緊紅黃藍健碼去識別顧客, 而健康碼, 都是要掃安心出行才能顯示。
話就話已經冇用安心出行去追蹤, 但該系統仍然各個食肆運作如常!
在9月被問到何時取消「安心出行」,衞生署衞生防護中心總監徐樂堅表示,「安心出行」仍有功能,尤其在大型爆發的時候可作個案追蹤。被問到上次應用追蹤日期,他只表示近日疫情已平穩,未有詳細回應。他認為,市民在進入處所前「咇一咇」已成為日常生活習慣,強調政府會 ...
疫苗通行證係可以用紙本針卡,唔一定要掃安心出行才有,安心出行亦唔一定要加入針卡,兩者可以獨立運作

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-12-9 10:46 發表

疫苗通行證係可以用紙本針卡,唔一定要掃安心出行才有,安心出行亦唔一定要加入針卡,兩者可以獨立運作
現在還可以用紙本針卡?
不是吧?
我見很多食肆對客人掃安心出行一事, 是執行得非常嚴格, 你知道為什麼嗎?

主題標籤 #安心出行
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]