• 瀏覽: 28,134
  • 回覆: 130
+7
引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-12-4 21:37 發表
香港今日16個死。

https://www.hk01.com/社會新聞/843227/疫情-增9487宗確診-多16名患者死亡-輸入個案七日平均數創新高 ...
內地人口,不是中國人口,香港屬於中國

內地人口係香港二百倍,如果香港每日確診一萬,比例計內地係二百萬

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-4 22:22 發表

笑咗,真係亂Q咁比,咁你老母肺炎可以打針預防咩?
認同....
2019年前既死亡率,係無口罩、無打針、無隔離、無限聚、無檢測有8千幾單。
2022年,年頭至今,已經有10,593人因Covid19死。但係,係有打針、限聚、隔離、口罩、檢測。都已經有過萬人死。
唔可以簡單比較。

所以,我覺得,防疫操施係需要的。
但係...值唔值得用內地用咁強既封控....確係有D難講...各人對經濟、人命既價值、睇法各有不同....
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/5th_wave_statistics/5th_wave_statistics_20221204.pdf

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-12-4 22:04 發表

真係....2018年都有8437....
https://www.chp.gov.hk/tc/statistics/data/10/27/380.html

今年約10,593
===============
不過,2018年個數,係無人戴口罩、無防疫施既數。
2019後,係人人戴口罩、有打針、有好多防疫、檢測操施先可以有呢個數。
另外,Covid19傳染性高好多。
我覺得唔 ...
等同沙示個年,香港流感好少,記得啲診所醫生話成年無生意!

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-12-4 21:37 發表
香港今日16個死。

https://www.hk01.com/社會新聞/843227/疫情-增9487宗確診-多16名患者死亡-輸入個案七日平均數創新高 ...
驚你咪唔好出街

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2022-12-4 21:55 發表

可防可控
差唔多三年之後又再進入愚民模式了……

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-4 23:02 發表

差唔多三年之後又再進入愚民模式了……
人蠢 無藥可救

世衛話:有 新冠後遺症

專家話:冇 係心理因素

呢家Omicron已經變咗流行病只要打齊疫苗無甚麽可怕,反而可怕嘅係仍然幻想可以清零嘅人。

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2022-12-4 23:13 發表

人蠢 無藥可救

世衛話:有 新冠後遺症

專家話:冇 係心理因素

為中華默哀

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 montejo 於 2022-12-4 22:34 發表

內地人口,不是中國人口,香港屬於中國

內地人口係香港二百倍,如果香港每日確診一萬,比例計內地係二百萬
重要計人口密度,以及大陸醫療系統,好多野

雖然覺得加強防疫,減少死人同長新冠係好事。
但係亦都理解,封控太強,會影響經濟,經濟唔好都會影響好大,甚至間接有人餓死。
.... ....

又是路邊野花通訊社切頭切尾報導還未完,真是亡我中華者死心不息。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-4 21:24 發表
我三月份中招都係靠食必理痛幸福傷風素,五日𨍭陰。政府有送來清瘟乜乜,我食都唔食,又冇好似某幾個高官咁-中又中。我真係七十幾歲,有三高長期病十幾年,都係必理痛幫咗我,唔死得,依家必理痛及幸福傷風素在大陸被清零,好嘢即是好嘢。
必理痛只係退熱止痛藥,無殺病毒能力,只可以話身體抗病毒T細胞發揮作用清到病毒,所以茂樹

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-12-4 21:33 發表
重點是必須已經接種疫苗, 否則... 就不是感冒咁簡單啊...
重點係乜L都唔洗做,正常人根本無需處理

廣州醫科大學黨委書記唐小平指出,Omicron 變異株傳染性強,但毒性非常低,感染後大部分是無症狀,最終重症和死亡主要是長者,因此,廣州的防疫重點難點是提高長者,特別是80歲以上長者的疫苗接種率。

咪L歪曲我國專家研究

正常人根本唔需要冒險打針

無理迫打實驗性針劑係暴政,反人類罪行,極權國家行為

事實勝於鳩吹

只有疫苗高接種國家,先會爆疫,打得多中得多
無打針,根本無爆疫

霉體+鳩吹機器根本無資格對中國指指點點~~~
因為中國抗疫比西方好得多,十幾億人口過案總和都少過美國

⋯⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]