• 瀏覽: 28,130
  • 回覆: 130
+7
引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-12-4 21:54 發表

咪叫專家食屎
香討小粉紅的基本本領
可防可控

中國人是很聰明的,官方不去管這管那,他們會主動自己去看病和找藥吃,要相信民間的智慧,也要相信市場的力量.

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-12-4 21:52 發表
香港未有新冠之前
一年死於【肺炎】
也有1萬人

這是小粉紅
清0L 不敢面對的現實
....真係今日先知....
一年約一萬...咁每日都27人左右死於肺炎....
咁真係差唔多...
真係今日先知...投降...
==============
請問有冇網頁有相關資料?

引用:
原帖由 蛋蛋俱樂部 於 2022-12-4 20:47 發表
有廣州專家指出,Omicron 毒性非常低,市民按普通感冒來儲備藥物即可。內地傳媒引述廣州醫科大學黨委書記唐小平指出,Omicron 變異株傳染性強,但毒性非常低,感染後大部分是無症狀,最終重症和死亡主要是長者,因此,廣州的防疫重點難點是提高長者,特別是80歲以上長者的疫苗接種率。他指出,廣州優化完善疫情防控措施並不等於躺平,封控管理可精準到樓宇,也一般不開展全員核酸,市民即使感染不需太恐慌,應該 ...
香港專家
係親中還是偏西方
好亂
打唔打針好

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-12-4 21:52 發表
香港未有新冠之前
一年死於【肺炎】
也有1萬人

這是小粉紅
清0L 不敢面對的現實
真係....2018年都有8437....
https://www.chp.gov.hk/tc/statistics/data/10/27/380.html

今年約10,593
===============
不過,2018年個數,係無人戴口罩、無防疫施既數。
2019後,係人人戴口罩、有打針、有好多防疫、檢測操施先可以有呢個數。
另外,Covid19傳染性高好多。
我覺得唔可以簡單比較。

附件

j12.png(11.4 KB)

引用:
香港未有新冠之前
一年死於【肺炎】
也有1萬人

這是小粉紅
清0L 不敢面對的現實
好多香港人連die with / die from COVID都分唔到

大陸仔真係自己打自己嘴臉

引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2022-12-4 22:03 發表

香港專家
係親中還是偏西方
好亂
打唔打針好
其實打針無問題既
但而家既然接種率咁高又變成感冒藥就醫到,就好快d開返關取消無謂既防疫政策啦

大部份人食兩粒必理休息下就好番,全世界都笑中國人係東亞病夫,小小感冒都驚

引用:
香港未有新冠之前
一年死於【肺炎】
也有1萬人

這是小粉紅
清0L 不敢面對的現實
笑咗,真係亂Q咁比,咁你老母肺炎可以打針預防咩?

引用:
原帖由 蛋蛋俱樂部 於 2022-12-4 20:47 發表
有廣州專家指出,Omicron 毒性非常低,市民按普通感冒來儲備藥物即可。內地傳媒引述廣州醫科大學黨委書記唐小平指出,Omicron 變異株傳染性強,但毒性非常低,感染後大部分是無症狀,最終重症和死亡主要是長者,因此,廣州的防疫重點難點是提高長者,特別是80歲以上長者的疫苗接種率。他指出,廣州優化完善疫情防控措施並不等於躺平,封控管理可精準到樓宇,也一般不開展全員核酸,市民即使感染不需太恐慌,應該 ...
你中埋我果份

引用:
原帖由 劉本仁 於 2022-12-4 22:20 發表
大部份人食兩粒必理休息下就好番,全世界都笑中國人係東亞病夫,小小感冒都驚
咁就唔好亂吠
依家西方死咗多少人

引用:
兩派學說,都係等下中央專家點講先

其實唔洗咁多廢話,我好簡單,睇數據, 感染數,死亡數,通脹,gdp,fdi,中國表現都完勝西方.
該收緊時收緊,該放寬時放寬,
當共存國作為白老鼠嘅任務完成,就係宣佈疫情結束嘅時候,
只要病毒弱化到一定程度,當局又有辦法應對就得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]