• 瀏覽: 28,054
  • 回覆: 130
+7
有廣州專家指出,Omicron 毒性非常低,市民按普通感冒來儲備藥物即可。內地傳媒引述廣州醫科大學黨委書記唐小平指出,Omicron 變異株傳染性強,但毒性非常低,感染後大部分是無症狀,最終重症和死亡主要是長者,因此,廣州的防疫重點難點是提高長者,特別是80歲以上長者的疫苗接種率。他指出,廣州優化完善疫情防控措施並不等於躺平,封控管理可精準到樓宇,也一般不開展全員核酸,市民即使感染不需太恐慌,應該沉著應對。 (BC)#肺炎 #變種 #Omicron #感冒

無可能
小粉紅們話好嚴重死好多人後遺症好嚴重架我應該信小粉紅定信大陸專家好

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/廣州專家指- ... -mi6vX8A5owQz5AaIps

不但不是大號流感
而是感冒?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-12-4 20:52 發表
不但不是大號流感
而是感冒?
原來食感冒藥就會好
嚇到我呀小粉紅又話後遺症幾嚴重又死幾多人又盛

我三月份中招都係靠食必理痛幸福傷風素,五日𨍭陰。政府有送來清瘟乜乜,我食都唔食,又冇好似某幾個高官咁-中又中。我真係七十幾歲,有三高長期病十幾年,都係必理痛幫咗我,唔死得,依家必理痛及幸福傷風素在大陸被清零,好嘢即是好嘢。

普通感冒嚟,小問題

引用:
原帖由 owen112233441 於 2022-12-4 21:26 發表
普通感冒嚟,小問題
咪就係囉,大陸咁緊張,搞到人心惶惶,地方與地方之間不信任,人與人之間不信任,極少數人因抗疫而發達,大多數人民因長期抗疫負債累累,香港小粉紅根本唔了解真相。

今日的專家打倒昨日的專家。

重點是必須已經接種疫苗, 否則... 就不是感冒咁簡單啊...

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-12-4 21:33 發表
重點是必須已經接種疫苗, 否則... 就不是感冒咁簡單啊...
內地政府有失誤,-早應該谷針,我哋兩個老嘢舊年三月已打咗兩針科興,今年三月齊齊中招,我我發病,但係另一半測到病毒但係冇發病好哋哋。

香港今日16個死。

https://www.hk01.com/社會新聞/843227/疫情-增9487宗確診-多16名患者死亡-輸入個案七日平均數創新高

香港700萬人左右,日日十幾個死,算唔算多...可能各人有不同看法。
感冒會不會日日死十幾個....我無留意。
中國人口比香港多百幾倍。假設同比例咁計,每日可能千幾二千人死。
算唔算多? 可能各人有不同看法。
=============
有冇人留意,流行感冒時有冇日日死十幾人? 我就搵唔到數據。
================
https://www.news.gov.hk/chi/2022/09/20220915/20220915_145920_647.html?type=category&name=covid19
> 醫務衞生局局長盧寵茂在網誌表示,2019冠狀病毒病絕非如季節性流感般輕微,前者平均死亡率約0.6%,高於後者的0.1%
9月資料
Covid19 0.6%
流感 0.1%
約6倍。

> 他強調,有人單以今年5月至今新冠死亡率0.1%與流感的平均死亡率比較,企圖說明新冠疫情發展至與流感相若,是以偏概全,誤導市民輕視新冠疫情,且不利精準抗疫。

但係5-9月,約0.1%

香港每日十幾個,中國每日千幾二千個
多唔多...各人睇法不同....
死既係親人,就會一個都嫌多。所以真係各人睇法不同。
每個人對人命既價值睇法都不同。
覺得多,唔一定係小粉紅,
小粉紅,亦唔一定覺得多。

唔撚介意冇左少少腦功能,冇左少少腎功能的確係嘅。
大陸正式進入跳火坑模式。

依家只係公布死人唔公布有冇長期病或者癌症,嚇人谷針手法,普通感冒香港當然都有死亡啦,唔係就唔會推廣感冒針肺炎針啦,事實香港因感冒而死每年也有幾百過千。

香港未有新冠之前
一年死於【肺炎】
也有1萬人

這是小粉紅
清0L 不敢面對的現實

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-4 21:42 發表
唔撚介意冇左少少腦功能,冇左少少腎功能的確係嘅。
大陸正式進入跳火坑模式。
專家:可防可控      

尤言在耳!!!

上一個廣東專家   話:無長新冠

這個廣東專家  話:係感冒

很快  會有廣東專家話:新冠已經在中國消失!!

廣東專家 厲害了!!

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2022-12-4 21:52 發表

專家:可防可控      

尤言在耳!!!

上一個廣東專家   話:無長新冠

這個廣東專家  話:係感冒

很快  會有廣東專家話:新冠已經在中國消失!!

廣東專家 厲害了!!
咪叫專家食屎
香討小粉紅的基本本領

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]