• 瀏覽: 7,985
  • 回覆: 48
引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-12-5 00:28 發表
其實人哋唔肯做, 咪自己做囉, 而家更加係適合嘅時機, 接二連三喺國際運動賽事到 播放錯國歌, 正正係咁樣接二連三,

避免再有咁嘅事, 同埋求人做受制肘, 搵一啲政府高官 連同 隸屬運動 管理嘅人員,

開新聞發布會 又好, 新聞記者會亦好, 乜嘢都好啦, 喺呢啲重要嘅會上面, 表述 中國香港特別行政區 其所屬嘅 有關部門,

表明自己嘅立場, 同埋 隸屬嘅國家所熟嘅正確國歌, 嚴正向世界 ...
但係從政掌政嘅人, 有啲嘢一定要識得避疑, 同某啲嘢某啲事, 如果同政策無關㗎喇, 盡量唔好行得咁埋,

令到人好多揣測或者有所誤導, 同埋 從政就係從政, 如果涉獵太多唔關事嘅範疇, 畀人感覺唔專,

同埋有啲嘢要懂得避嫌 同房比寧願做多幾重功夫都唔好出錯, 明知有啲人會喺嗰啲事件度做手腳, 就睇實嗰啲位, 一有出錯就立即停止

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-12-5 11:38 發表

張伯到嘅新聞 發佈會又好咩會都好我唔知乜嘢名稱, 除咗透過電視電台嘅廣泛報道, 可以照放喺facebook YouTube 香港政府嘅官網, 正確嘅國歌, 同以正視聽嘅言論, 香港特區政府官方出嘅先係標準呀
喺facebook YouTubE 落多D廣告有D用,
成件事問題在於榮光喺網上知名度太高
全球非中國網民都以為榮光先係中國香港國歌

引用:
原帖由 ChiNa使用支付寶 於 2022-12-4 18:50 發表
【星島日報報道】在杜拜舉行的2022亞洲經典健力錦標賽頒獎禮播錯國歌。署理體育專員鄭青雲今日( 4日 )出席活動後表示,...

香港政府要求YouTube 做嘢

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E6%92%AD%E9%8C%AF%E5%9C%8B%E6%AD%8C-%E7%2 ...
政府應要徹底追究為什麼成套嘢比哂佢哋重會出錯 ? 一定要找出源頭.

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-5 13:05 發表

係咁樣喺youtube嗰啲落多啲廣告咁咪仲淨人哋
心裏所想, 賣新聞啦, 而且都非正式, 其實最好就照開啲新聞公佈會官方嘅 以正視聽 係最好㗎 , 再將片段廣泛流傳 ,喺電視台電台同埋一啲網上平台播放正確嘅國歌,

政府官網都可以將 國歌 置頂 並有 國歌義勇進行曲, 而且電視而家都有一個廣告係講20大嘅最後嗰四個字住 共享 榮 光,

其實呢好容易令人哋更加混淆㗎其實呢政府應該成立一個, 專係睇住香港嘅電視廣告電台媒體 想買嘅廣告, 同埋國際賽事,

又或者牽涉國際嘅嘢, 用嘅文字宣傳 有沒有誤, 有立刻要停或者刪改, 唔係呢啲情況總會發生

官方公佈嘅公園係最正式㗎喎, 而家啲人成日都話唔知道乜嘢叫正式, 所以更加要官方出嚟公佈一次乜嘢叫正式, 同埋表述 中國香港特別行政區 嘅正確歌 同正確心意, 用官方去以正視聽, 唔係人云亦云以訛傳訛, 官方先係正式嘅, 先合乎規格

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-12-5 13:13 發表

係咁樣喺youtube嗰啲落多啲廣告咁咪仲淨人哋
心裏所想, 賣新聞啦, 而且都非正式, 其實最好就照開啲新聞公佈會官方嘅 以正視聽 係最好㗎 , 再將片段廣泛流傳 ,喺電視台電台同埋一啲網上平台播放正確嘅國歌,

政府官網都可以將 國歌 置頂 並有 國歌義勇進行曲, 而且電視而家都有一個廣告係講20大嘅最後嗰四個字住 共享 榮 光,

其實呢好容易令人哋更加混淆㗎其實呢政府應該成立一個, ...
政府新聞公佈會影響吾到網民
效用好少

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-12-5 13:10 發表

政府應要徹底追究為什麼成套嘢比哂佢哋重會出錯 ? 一定要找出源頭.
因為如果你喺GOOGLE, 油管揾中國香港國歌
通常會出現榮光
因為榮光喺網上太出名
外國人吾識中文
根本吾識分

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-5 13:19 發表

因為如果你喺GOOGLE, 油管揾中國香港國歌
通常會出現榮光
因為榮光喺網上太出名
外國人吾識中文
根本吾識分
已經成套(旗和國歌)比左佢, 重揾google做乜 ? 除非佢話想“玩嘢”, 就就冇計. 找出根源, 杜絕日後的重覆錯誤.

要玩野,可以播錯其他歌

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-5 13:17 發表

政府新聞公佈會影響吾到網民
效用好少
上電視呀, 電視台喺youtube都有朋到㗎嘛, 要求電視台播放呢一啲新聞發布 片段去佢哋所屬嘅youtube頻道ig頻道facebook頻道,

, 唔通電視台成日叫政府官員去參與佢哋嘅活動調返轉頭叫佢哋幫下手, 為 祖國 香港 做返一啲嘢都唔得,

中國香港特別行政區騎體育乜乜 單位 要最大嗰個代表曬所有體育界, 嘅代表出嚟, 表述呢一切同埋播放正確國歌,

就算你話多唔多人睇到咁成日都畀人播錯咗, 係咪要出斷正確嘅出嚟話畀人聽呀 全球華人都會睇電視, 起碼好多地區睇,

佢哋有時都會透過電視台嘅youtube頻道, Facebook, ig去留意最新嘅 電視節目, 新聞嗰啲發佈會可以邀請埋個大媒體電台電視 報紙, 人哋用國際賽事同埋傳媒影響力去混淆視聽, 你哋咪用返傳媒去糾正返 以正視聽

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-5 13:05 發表

咁人哋又唔肯停, 咁逢係國際賽事咁都自備一首國歌嘅demo, 萬一人哋一步錯就畀番正確嘅demo人哋, 咁咪最好呢如果多幾餅囉, 交畀佢有一餅 播之前,

我錯話冇嘅又拎一餅出嚟囉, 咁以後香港舉辦一啲嘢第一件事乜都唔好做播國歌先, 人哋識得洗腦我哋都可以以正視聽去洗腦,

呢啲矯正嘅嘢要完全矯正殺令到全部人明白香港嘅國歌就係義勇軍進行曲, 都要時間

, 但係如果錯咗咁多次 國歌 喺國際賽事裏面, 官方同所屬嘅體育單位, 真係必需要整一段片出嚟以正視聽同廣泛流傳,

你係香港停google youtube 有咩用?你係外國參賽人地係外國download youtube search google香港可以阻止到?笑話。

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-12-5 13:40 發表

已經成套(旗和國歌)比左佢, 重揾google做乜 ? 除非佢話想“玩嘢”, 就就冇計. 找出根源, 杜絕日後的重覆錯誤.
手機Google load 歌方便

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]