• 瀏覽: 6,625
  • 回覆: 40
+4
英國通脹創41年以來新高,食品價格截至10月更按年升超過1成半,加重民眾的生活負擔。英國有部分民眾為慳錢出盡奇招,包括選擇改食狗糧及用蠟燭溫度來加熱食物。 英國廣播公司(BBC)引述加的夫(Cardiff)一間食物銀行負責人斯蒂德(Mark Steed)指,社區內有民眾要進食寵物食品,及試圖用蠟燭或暖板來加熱食物。英租金顯著上漲大量租戶面臨逼遷 業主轉嫁加息

有冇港人移民可以factcheck係咪fakenews

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/3413756/英國有民眾難敵高通脹 改食狗糧用蠟燭加熱食物

有民主自由享受喎, 乜都抵返哂啦

只係剛剛開始, 政府工人都要依賴食物銀行?!

附件

001.jpg(134.5 KB)

問下
@hfceddie 係咪真🧐人地係英國

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-4 19:24 發表
問下
其實英國小國寡民,二流國家,印度GDP都高過佢,同你哋又冇啦冇掕,使乜理人哋食乜,係咪罷工,係咪換首相,通脹高唔高,按揭幾多厘息,發唔發債,房貸崩唔崩,有冇熱浪,有冇冷氣,電費貴唔貴,有冇欠交電費,牛油幾多錢,英鎊升定跌吖,見到都戥你哋辛苦!  

睇怕都係喺大灣區生活得好唔開心,想睇人仆街心理上平衡啲!

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-4 19:24 發表
問下
雖然條矇能話啱啱續約now,但應該都要信條矇能人在英國,而家可能試緊邊隻狗糧好味啲,真係一家大細靠條矇能試味架

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-12-4 19:34 發表
即時回覆🤣🤣🤣🤣🤣
等如黑畜日日都話唔係中國人,但日日都咁關心中國,但係見到大陸人又鬧又打又叫人返上去一樣

會唔會係先食狗再食狗糧。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-12-4 19:34 發表
即時回覆🤣🤣🤣🤣🤣
人哋好寂寞

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-12-4 19:29 發表

其實英國小國寡民,二流國家,印度GDP都高過佢,同你哋又冇啦冇掕,使乜理人哋食乜,係咪罷工,係咪換首相,通脹高唔高,按揭幾多厘息,發唔發債,房貸崩唔崩,有冇熱浪,有冇冷氣,電費貴唔貴,有冇欠交電費,牛油幾多錢,英鎊升定跌吖,見到都戥你哋辛苦!  

睇怕都係喺大灣區生活得好唔開心,想睇人仆街心理上平衡啲!
冇啦冇掕 eddie 哥同香討,俄烏戰爭又有乜啦乜堎

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2022-12-4 19:44 發表

人哋好寂寞
其實我根本一路都喺香港,扮喺英國。之前講 NOW TV 880蚊買世界盃通行證至俾人識穿咗。

英文字都唔識多個,又冇錢,點移民去英國吖。

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]