• 瀏覽: 6,958
  • 回覆: 41
當局至今未有收緊社交距離措施,許樹昌認為社會應逐漸復常,不應再度收緊措施,尤其醫療系統並非無法負荷。他提到,醫院用作收治新冠患者的一線隔離病房使用率僅一半,二線病房僅33%,北大嶼山醫院香港感染控制中心亦有空間,再加上輕症患者可居家隔離,並獲處方新冠口服藥,更無需要實行更嚴厲的防疫措施。

謝謝許專家提出公立醫院並未因為個案上升至過萬宗而出現醫療擠兌的事實!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20221204-1204_00176_021/許樹昌:輕症佔多數--疫禁勿收緊

應付有餘

香港逐漸步向全面復常,與世界接軌,中國大陸應向香港學習,盡快讓大陸同胞回復正常生活

鬆到可以撐艇

引用:
原帖由 67中國 於 2022-12-4 09:17 發表
香港逐漸步向全面復常,與世界接軌,中國大陸應向香港學習,盡快讓大陸同胞回復正常生活
皇帝向奴才學習? 咩玩法?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-4 09:45 發表
淡  化  疫  情  係  不  負  責  任

死  的  不  是  你  的  家  人

立  即  封  城  , 刻  不  容  緩
支持大陸封城徹底清0
拉勾上吊一百年不會變

引用:
原帖由 67中國 於 2022-12-4 09:17 發表
大陸都開始唔驗啦,關閉大部份核酸站

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-4 09:45 發表
淡  化  疫  情  係  不  負  責  任

死  的  不  是  你  的  家  人

立  即  封  城  , 刻  不  容  緩
大陸都唔封,你仲可去邊?

中咗在家休養一星期就冇事
冇有怕啦

加大放寬, 有望盡快通關。 

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-12-4 09:34 發表

皇帝向奴才學習? 咩玩法?
係奴才向奴才學習吧,皇帝無你咁得閒

引用:
原帖由 gn00260418 於 2022-12-4 10:25 發表

大陸都開始唔驗啦,關閉大部份核酸站
態度正確

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-12-4 11:26 發表
加大放寬, 有望盡快通關。 
通關即係輸入病毒

引用:
原帖由 dylan_l 於 4/12/2022 16:41 發表

通關即係輸入病毒
又未必

主題標籤 #許樹昌
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]