• 瀏覽: 62,984
  • 回覆: 326
  • 追帖: 2
+24
引用:
原帖由 二叔呀勝 於 2022-12-3 22:34 發表

做警察冇得住公屋丫嘛
你係汕港人嗎?
不是高級警員才有資格入住宿舍嗎
你知唔知香港有多少警察
更加知唔知有多少公務員
以前員佐級宿舍有可能是公屋,而退休後都會分配公屋

公墓園話我冇收到, 唔使做

引用:

做警察冇得住公屋丫嘛
你係汕港人嗎?
你知唔知香港有多少警察
更加知唔知有多少公務員
原來香港警察個入息咁低,低到唔過公屋個入息限額咁慘呀?我真係唔知道囉!

引用:

做警察冇得住公屋丫嘛
你係汕港人嗎?
你知唔知香港有多少警察
更加知唔知有多少公務員
甚麼是「汕港」?汕德卡就聽過

南亞人楂電動單車送外賣4皮以上 未計速遞毒品 佢地拉到又無事

引用:
原帖由 三級警司 於 3-12-2022 21:53 發表

這就是「劣幣驅良幣」
自己選擇了個人自由,就算絕後也不是其他種族的問題,只是你自己的選擇。

行行出狀元.

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-3 22:02 發表
夠期申報入息和資產未,如果變成富戶,可能要交雙倍租
雙倍真係濕濕碎啦

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-12-3 21:37 發表
香港物價高昂,要在這裏生活並不容易。近日網上流傳1條影片,1名巴基斯坦裔港人表示自己從事運輸業,月入8萬元,育有4子1女,連同妻子母親共一家八

巴印港人才是香港🇭🇰的未來主人翁

點解啲黃黑妓寫咩你哋都即刻信晒嘅?

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-12-3 21:49 發表
南亞人仍然覺得仔女重要,不停生,

亞洲人就已經覺得唔需要仔女,個人自由自在更重要!
印度🇮🇳人口快要超越中國🇨🇳

單手就擧起300斤

子女多,做無產階級,唔使爭產,樂也融融

供養咁多子女&年長父母有免稅,應該分分鐘唔使交稅

人生真真正正大贏家

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-12-3 22:30 發表

你似劣幤多D,雖然佢霸住間公屋,但都係正正當當靠自己一雙手搵番嚟。你呢?淨係識埋怨。
你又知正當?你又知佢講真話?正正當當就窮咪撚生咁多啦
育有4個兒子1個女兒,並與母親及妻子同住約480呎的公屋單位,月租4,000元,連同其他生活費,一家八口每月僅花2萬元
當佢講真話,個人免稅額,已婚人士免稅額,供養父母免稅額,子女免稅額,你估佢洗唔洗交稅?

「重點係8萬月入住公屋,仲要4000月租,即係連雙倍都冇罰」、「公屋富戶?」。

不過翻查房委會資料顯示,如超逾現行公屋入息限額,但不超逾2倍,仍可繳交公屋單位的原有租金;約2倍以上但不高於3倍,才需要繳交1.5倍淨租金;約3倍以上但不高於5倍,則需要繳交2倍淨租金;如超逾5倍就須遷出現居公屋單位。以8人家庭計算,現時入息限額為52,310元,即月入104,621元以上才需要繳交1.5倍租金。

原文網址: 巴裔港人做運輸月入$8萬 公屋月租$4000 2原因不做警察寧開貨車 | 香港01 " target="_blank" class="bburl">https://www.hk01.com/article/843 ... referral

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]