• 瀏覽: 4,402
  • 回覆: 41
+10
廣州調整防疫措施多區迎解封 胡錫進:對全國是強烈信號

廣州的新冠疫情持續,昨日(11月30日)通報新增6942宗本土感染,包括1313宗確診個案及5629宗無症狀感染者。
不過,當局昨日對多區防疫政策作出調整,包括重災區海珠區在內的不少地方迎來解封或恢復堂食,而自疫情爆發以來停運的多條地鐵線路亦逐步恢復運營。有內媒報道指,「廣州的煙火氣,回來了」。

對於廣州今次的舉措,《環球時報》前任總編輯胡錫進發文表示,這對全國都是一個強烈信號,「廣州市堅決停止大規模封控,這一嚴格執行二十條的行動令人敬佩。」

敬乜X野佩啊?擺X到明怕咗班大陸曱甴啦!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/842455/廣州調整防疫措施多區迎解封-胡錫進-對全國是強烈信號

大陸曱甴到處破壞,你阿爺連「暴徒」兩個字都唔敢講出口!

依個世界最緊要夠惡,「恐擊」就叫「自衛」!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-3 10:48 發表
香港學唔學到呢d一夜清0解封?
香港曱甴太善良

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-3 10:47 發表
奇積清0解封
想唔敬佩都唔得啦 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-3 10:48 發表
香港學唔學到呢d一夜清0解封?
香港曱甴舉張白紙,隨時被國安

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-12-3 10:51 發表

想唔敬佩都唔得啦 
打臉 老胡!!

常態防控  堅持核酸!

好可笑香土小粉紅叫我曱甴,原來我呢隻曱甴的建議似乎國家開始接受啦,-就係要向民眾宣傳病毒不可怕,解開人對人之間的不信任感,現在已經開始做。另外就係要讓病毒自然傳播。及早建起免疫牆,而不應該採用封控禁閉方式,否則抗疫-百年也解決不了問題。現在重慶已有間小學接受試驗,就係開放讓病毒傳播,觀察有多少人受感染,結果如何要向上報,作為全面開放參考。

好多人以為係因為烏魯木齊火災同果遊行令到中國放寬同解封, 呢個完全錯誤. 因為中國已經響 11月初發出左 "20條防疫優化"指引:

http://www.gov.cn/xinwen/2022-11/11/content_5726144.htm

但係好多地方政府並冇跟隨, 於是中央響11月尾明令各地必須切實執行, 於是就出現左各地既解封情況:

http://big5.news.cn/gate/big5/m. ... 01/c_1129175221.htm

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-3 10:59 發表
好可笑香土小粉紅叫我曱甴,原來我呢隻曱甴的建議似乎國家開始接受啦,-就係要向民眾宣傳病毒不可怕,解開人對人之間的不信任感,現在已經開始做。另外就係要讓病毒自然傳播。及早建起免疫牆,而不應該採用封控禁閉方式,否則抗疫-百年也解決不了問題。現在重慶已有間小學接受試驗,就係開放讓病毒傳播,觀察有多少人受感染,結果如何要向上報,作為全面開放參考。
乜撚野免疫牆?睇過!
嘩屌,香港九成幾人打兩針,八成幾人打三針四針,五針都嚟緊。
我哋嘅專家就同我哋講,市民嘅免疫力正在減退,未來準備會有一波高峰出現……
醫管局嘅主席就同我哋講,我哋又要壓縮非緊急醫療服務……
我哋醫學院嘅教授同我哋講,五成小朋友出現學習困難……
如果大陸躺了,只能說明佢哋實踐習近平喺二零零五年發表嘅與民眾一起跳火坑理論,世上再無淨土。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-3 10:58 發表

證明大陸有示威自由  不過香港無示威自由
大陸絕對係民主國家,香港拍馬都追唔上

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-3 11:04 發表

乜撚野免疫牆?睇過!
嘩屌,香港九成幾人打兩針,八成幾人打三針四針,五針都嚟緊。
我哋嘅專家就同我哋講,市民嘅免疫力正在減退,未來準備會有一波高峰出現……
醫管局嘅主席就同我哋講,我哋又要壓縮非緊急醫療服務……
我哋醫學院嘅教授同我哋講,五成小朋友出現學習困難……
如果大陸躺了,只能說明佢哋實踐習近平喺二零零五年發表嘅與民眾一起跳火坑理論,世上再無淨土。
淡定,淡定!

只係本地優化  !!!

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]