• 瀏覽: 15,804
  • 回覆: 72
+6

繁忙時間搭港鐵,一位難求,有人就自備了私家椅。近日有網民於社交平台上載一張照片,並寫道:「繁忙時間,自備私家椅~掂晒」。相中顯示港鐵車廂中,有一名男子坐在自備的私家椅上休息。帖文引起網民熱議,有網民認為男子未有阻礙他人,但亦有人批評此舉自私。港鐵回覆《一線搜查》查詢時,呼籲乘客應保持車廂內通道暢通,盡量避免影響其他乘客。

港鐵車廂中,有一名男子坐在自備的私家摺椅上休息。(FB群組@沙田之友)

乘客自備私家椅坐
11月28日,有網民在Facebook群組「沙田之友」上載一張照片寫道:「繁忙時間,自備私家椅~掂晒」,並加上標籤「#好舒服呀」。相中顯示港鐵車廂中,有一名男子坐在自備的私家摺椅上休息,倚坐在車卡之間的接駁位附近,似乎未有妨礙到其他乘客。

男子背包放前,倚坐在車卡之間的接駁位附近,神態自若。(FB群組@沙田之友)

網民激辯有冇問題
帖文隨即引起網上熱議,不少網民大讚此主意免卻了爭位的煩惱,大讚「正啊」,亦有網民留言:「車廂大把位有咩問題?」、「都唔係迫,其實佢阻唔到人出入」認為當時車廂仍有空間,沒有妨礙到他人便沒有問題。

有網民就認出照片是於屯馬線車廂中拍攝,指若該乘客是由烏溪沙前往屯門,車程需要約1小時20分鐘,差不多等於從香港飛到台北。長途車之疲累,坐下休息乃是人之常情。甚至有人留言說,此舉比起那些站近門口只顧玩手機、不肯往車廂裡走的乘客好得多。
不少網民大讚此主意免卻了爭位的煩惱(FB@MTR)

有人認為此舉自私
不過亦有網民不認同,認為此舉沒有顧及其他乘客,留言質疑「真係有需要咁坐?」;亦有人提出「佢已經霸咗2/3嘅行人通道」、「繁忙時間逼入都難,你仲整張咁既野」、「如果車廂內所有沒座位的乘客都自備安樂椅,到時會出現什麼情況?」,批評男子霸佔公用空間,造成不便。而有網民就提出疑問:「港鐵有冇話唔俾咁做?」

亦有網民批評男子霸佔公用空間,造成不便。(FB@MTR)

港鐵:不能一概而論
港鐵回覆查詢時表示,由於不清楚相片的來源,對於有關相片中行為有否違反港鐵附例,不能一概而論。但就呼籲乘客為己為人,保持車廂內通道暢通,盡量避免影響其他乘客。港鐵又表示職員亦會不時巡視車站和列車,若發現乘客的行為影響其他乘客或阻塞通道,會向有關乘客作出勸喻。而如有乘客遇到需要協助的情況,亦可聯絡車站職員,以便作出適切跟進。

佢個位自坐跟本唔會阻住人,有咩嘢問題? 估唔到唔坐批鬥座,自備座位都係要被批鬥!!

新聞來源連結:
https://www.i-cable.com/有線生活/75247/一線搜查-港男自備私家椅搭港鐵掀網民激辯-有/?utm_source=icable-web&utm_medium=referral&utm_campaign=75247_私家椅&fbclid=IwAR22Jh1oY2oknhdDD5G3dwN2dagDCAr4oUqCzR1MNc6w4L_c7Xp9ow2AdDA

點會冇問題???
香港人就係咁.......下下走漏洞以為好醒

到個個學玩, 好多張果陣就吊唔做野.......
咁放張野坐地下又得唔得???

坐輪椅搭港鐵,夠有私家位,唔駛同人爭

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-12-2 16:29 發表
...
唔阻到就代表岩????

可能佢啱啱買咗張椅,上咗地鐵無位坐咪開嚟試下囉,如果唔阻人,好小事啫,無謂大造文章啦

試過搬2張疊櫈上地鐵,我都會用嚟坐下啦,反正都係擺喺度

個個自備椅,有樣學樣,有大有細,咁咪死得!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-12-2 16:40 發表
個個自備椅,有樣學樣,有大有細,咁咪死得!
你估好得意咩,拎住張椅周圍走,唔係好方便㗎咋,你會唔會因為咁樣就無時無刻拎住張椅四圍走呢

有病唔企得??

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-2 16:37 發表
可能佢啱啱買咗張椅,上咗地鐵無位坐咪開嚟試下囉,如果唔阻人,好小事啫,無謂大造文章啦

試過搬2張疊櫈上地鐵,我都會用嚟坐下啦,反正都係擺喺度
根本就錯, 大咩造文章.......大陸人,唔吊到上天???
大陸地鐵都冇呢d

阻礙行人通行

咁樣拎住張櫈咪仲麻鳩煩。

上次開枱都拉咗,今次應該都會拉

應該保持車廂內通道暢通,盡量避免影響其他乘客出入。

阿茂整餅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]