• 瀏覽: 15,757
  • 回覆: 72
+6
我爸唔行得耐,唔企得耐,佢長期出街都帶折登,唔係次次有人讓位,萬一冇人讓位,我老豆就好麻煩,佢雙腳冇乜力,行路都要好慢慢甘行。
有人帶埋私家登,證明佢身體有呢需要,否則邊個願意帶多樣野出街!

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-12-2 16:29 發表
...
唔駛煩喇,叫港鐵拆哂所有櫈,以後大家擔定櫈仔上車咪得囉,到時又可以叫港鐵減車費

Bb車 單車 輪椅咪又係一樣

引用:
原帖由 chimaylam 於 2022-12-2 16:31 發表
點會冇問題???
香港人就係咁.......下下走漏洞以為好醒

到個個學玩, 好多張果陣就吊唔做野.......
咁放張野坐地下又得唔得???
如果一個人身體冇需要坐,邊個願意帶張椅出街?
好似我爸雙腳冇乜力,唔行得耐又唔企得耐,所以出街都帶摺椅!
佢未去到殘疾,又唔想坐輪椅!

自私得過你班Q腳坐既畜牲?🤔

阻住通道, 係有問題

好主意

坐地鐵帶傷錢人士坐的輪椅就可以,自己私家椅就不能,會引發意外,地鐵可能除時會急殺停車。想一想個個帶自己私家椅上車一定引發好多問題,尤其是繁忙時段。在車箱緊急情況下,私人物品會成為阻礙乘客逃生的障阻。。。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-2 16:43 發表
無 問 題 的 , 好 多 人 身 體 有 問 題

唔 企 得 耐 
正確!我覺得完全冇問題,香港人就係咁唔包容

引用:
原帖由 OL公主 於 2022-12-2 17:56 發表

如果一個人身體冇需要坐,邊個願意帶張椅出街?
好似我爸雙腳冇乜力,唔行得耐又唔企得耐,所以出街都帶摺椅!
佢未去到殘疾,又唔想坐輪椅!
👍🏻

引用:
原帖由 yamamaisougly 於 2022-12-2 17:56 發表
Bb車 單車 輪椅咪又係一樣
你又講得啱喎,BB車個d又大又剩,又冇俾雙份錢,好似仲衰。 所以今次地鐵都唔敢亂黎話自備櫈唔得

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-12-2 16:29 發表
...
如果大量人仕跟風,到時擺咗個櫈陣出來,樓主可能就會發生今日的你,去打倒昨日的你囉。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-12-2 16:33 發表
坐輪椅搭港鐵,夠有私家位,唔駛同人爭
人地可能係必需品嚟喎,但呢個係咩?

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2022-12-2 16:40 發表
個個自備椅,有樣學樣,有大有細,咁咪死得!
看清結果。

引用:
原帖由 Marvelfans 於 2022-12-2 20:11 發表

你又講得啱喎,BB車個d又大又剩,又冇俾雙份錢,好似仲衰。 所以今次地鐵都唔敢亂黎話自備櫈唔得
推張bb車入去自己坐上去,bb車係無限咩年齡都坐得架,人無恥便無敵!有時見d非香港人都蓆地而坐係地上咪又係咁,仲大字腳伸出黎添又無人嘈既

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]