• 瀏覽: 7,298
  • 回覆: 47
+4
七一刺警男自插胸亡|庭上讀遺書內容 官憂法庭成死者政治表述平台

一名警員在銅鑼灣崇光百貨外執勤期間,被男子梁健輝用刀刺背,男子隨即自插心臟,經搶救後不治。 資料圖片

2021年7月1日,一名警員在銅鑼灣崇光百貨外執勤期間,被男子梁健輝用刀刺背,男子隨即自插心臟,經搶救後不治,死因研訊今在西九龍裁判法院續審。庭上讀出死者的遺書,他稱「今天的事是希望帶來制衡」,透露已「隱若見到生命的另一端」,問:「之前做嘅事會唔會令你自豪?世界因為你變好定壞咗?自由咗定專制咗?」死者亦有交代身後事安排及向警方致函,死因裁判官高偉雄關注應否公開全部內容,憂慮法庭會變成死者政治表述的平台。

受傷警員。資料圖片

男子梁健輝。 資料圖片

男子梁健輝。 資料圖片

國安處警員劉錦釗協助調查當晚在現場檢取的8隻USB,當中一隻損壞,其餘7隻內容一模一樣,內裡含9個相片檔及4個文字檔。相片包括涉案雙刃刀、其刀套及刀柄放大圖,以及一幅將刀用膠紙固定在大腿的手繪圖。而4個文字檔就分別以《公開的私事》、《後事》、《致香港警察》及《香港Uncle Auntie》。死因研訊主任葉志康讀出檔案內容,在《私事》中死者向同事表示「極度抱歉,實在無法預先辭職」,他在憶述與其中一位同事的相處點滴時慨嘆「無人估到有今日啊。」死者並交代工作交接安排,和打算將全部積蓄包括強積金全部捐予香港記者協會。

在《私事》中,死者提到身後事的安排,屬意火葬後將骨灰撒海,並附上數張棺木圖片。就《致香港警察》一函,高官質疑不應讀出全部內容,憂慮法庭會變成死者政治表述的平台。代表警方的大律師陸栩然稱警方不反對公開,因公眾有知情權,而且有證人的報告經已提及,高官終批准公開部分內容。死者解釋行刺警員是由於警方過去2年打傷市民又不承認,兼包庇罪犯,法律已不能制衡,籲警隊新血「諗清楚」。

至於餘下的公開信,死者稱「社會有很多罪行包括警暴」又說「權力使人腐敗,今天的事是希望帶來制衡」和「世界無命中注定,只有坐以待斃,今次成功是因為保密、小規模同出奇不意。」死者亦替自己解話:「今次行動,是我隱若已經見到生命另一端,雖然人類壽命延長,但體能始終慢慢下降,最後都係一段長食時間要人照顧,在床上慢慢枯萎,到生命最後,你可能會問吓自己:『之前做嘅事會唔會令你自豪?世界因為你變好定壞咗?自由咗定專制咗?』」

事發於2021年7月1日晚上10時許,警員蘇敬祖在銅鑼灣崇光百貨對開執勤期間,被死者梁健輝持刀插向左背,傷及肺部,梁健輝其後以刀自插胸膛,送院搶救後同日不治,終年50歲。

法庭記者:湯璧瑜
👉🏽 呢啲人渣,有精神病就去醫啦!唔死都無用!😌

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 讀遺書內容-官憂法庭成死者政治表述平台

黃人真係唔死都冇用

黑暴兩年警察食幾千個汽油彈, 都無打死一隻曱甴都叫警暴, 證明你都係壞腦啦

真心希望全港黃甴都有呢個自隊嘅覺悟,有此大志嘅覺青,小弟贊助開封雙刃開信刀一柄聊表敬意。😁

提示: 違規內容已被屏蔽
又係白卡

自插都要開死因庭???? 都弱9智啦

咁叫警暴?
相反警隊百年聲譽就係俾黑暴一鋪清袋,由世界一流變成世界九流,簡直係全球警隊既恥辱

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-2 16:14 發表
佢 用 生 命 換 醒 了 世 人 對 自 由 的 關 注

生 命 無 take 2 , 不 值 得 , 下 次 唔 好 了
死有…輕於鴻毛!

你認為係就係呀? 呢啲廢柴唔死都無撚用! 

接邏輯要做烈士玩行刺都起碼都搵個高官,
偏偏就搵個無根本無幾大權力既前線警員黎搞 根住仲要因此自盡,不過係傻佬一個!
不過更荒謬係仍有不少黃人封佢做烈士 去獻花!!!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-12-2 16:19 發表
咁叫警暴?
相反警隊百年聲譽就係俾黑暴一鋪清袋,由世界一流變成世界九流,簡直係全球警隊既恥辱
香港警隊係光榮既 只係被黑暴文宣未黑!
係佢地奪權所需!

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-2 16:14 發表

生 命 無 take 2 , 不 值 得 , 下 次 唔 好 了
你睇甘多洗腦書,邪教呀?自殺靈魂離開肉身就自由?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:

真係喚醒世人

人一黃腦便殘,三唔識七是手足,親生兄弟是仇人

主題標籤 #裁判法院
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]