• 瀏覽: 7,378
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
油麻地彌敦道200至202號一建築地盤,今晨(2日)10時許,多名工人因被拖欠薪金,遂在上址地盤門外拉起寫有「無良僱主,有汗出無糧出」橫額抗議,期間有多名工人爬上天秤危站。警員接報到場,協助調解事件,同時消防到場在地面張開氣墊戒備。據悉,工人為紮鐵工,約一個月前開始被拖欠薪金,總金額為約數十萬港元。

事件擾攘3小時至下午1時許,危站天秤上的工人自行返回安全位置,消防員隨即將氣墊收起,現場交通回復正常行車。

「企圖跳天秤」有用?
幫人做咁多嘢點會真係自殺?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221202/bkn-20221202102306757-1202_00822_001.html

玩嘢喇,永不錄用!

阻住晒

根本制度問題.....呢d地盤追糧.......王7輝果陣已經有啦

打工要追糧, 唔同佢做好過 

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-12-2 15:32 發表
你既回覆,令我諗起另一位 ching 嗰句「好想做啊!」

磚家建議經濟應放埋一邊 傷風感冒太件事過養兒供樓交租

有汗出,無糧出😵

影響市民大衆,冇人支持

你哋跳落嚟,我幫僱主出部份量。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-12-2 15:23 發表
油麻地彌敦道200至202號一建築地盤,今晨(2日)10時許,多名工人因被拖欠薪金,遂在上址地盤門外拉起寫有「無良僱主,有汗出無糧出」橫額抗議,期間有多名工人爬上天秤危站。警員接報到場,協助調解事件,同時消防到場在地面張開氣墊戒備。據悉,工人為紮鐵工,約一個月前開始被拖欠薪金,總金額為約數十萬港元。

事件擾攘3小時至下午1時許,危站天秤上的工人自行返回安全位置,消防員隨即將氣墊收起,現場交通 ...
搞破壞當爭取手法不豉勵

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2022-12-2 16:18 發表

搞破壞當爭取手法不豉勵
咁樣威脅真係連粒豆豉都未必爭取到

近年尾,可能陸續有嚟

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-12-2 15:32 發表
有得揀都唔會做地盤啦講真

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]