• 瀏覽: 45,792
  • 回覆: 273
  • 追帖: 1
+6
1970年開業的漢榮書局今日(1日)宣布12月31日結束門市營業,曾有指沒有在漢榮買不到的教科書,而漢榮六位負責人表示,今次決定實屬無奈而沉重,因

記得升上中學時拿著書單去漢榮書局執書

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/842486/教科書-漢榮書局除夕結束門市-負責人-疫情破壞供應-忍痛放下

提示: 違規內容已被屏蔽
奶路臣街個舊舖袋百鳩幾幻租金一個月
仲做條閪咩

又一學生年代買書的集體回憶消失。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-12-1 19:54 發表
又一學生年代買書的集體回憶消失。
唔會。
若自己有仔女,都需要買書吧?

利申,我沒仔女。
😂😂😂

班王話經濟差香港先有救
唔好賴租貴

疫下,學生都要返學買書架...
結業原因不如話收租好舒服好過啦...

書局生意,大多都係做開學前嗰一兩個月,其他日子就拍烏蠅居多,如果呢兩個月旺季都揾唔夠皮,就註定蝕本,所以好多傳統書局都做唔住,相繼執粒,疫情應該不是主因

小時回憶

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-1 19:44 發表
多 謝 比 卡 超

現 在 的 防 疫 政 策 根 本 不 是 科 學 決 定

佢 地 話 係 要 來 顧 及 大 陸 觀 感 , 咁 慌 茂 的
一雞死一雞鳴
叫雞戴袋咪留情咪留情

我有病,但我會覆疹

我又要去影相

引用:
原帖由 T2. 於 2022-12-1 19:35 發表
1970年開業的漢榮書局今日(1日)宣布12月31日結束門市營業,曾有指沒有在漢榮買不到的教科書,而漢榮六位負責人表示,今次決定實屬無奈而沉重,因

我去齡記架,sorry 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-1 19:44 發表
多 謝 比 卡 超

現 在 的 防 疫 政 策 根 本 不 是 科 學 決 定

佢 地 話 係 要 來 顧 及 大 陸 觀 感 , 咁 慌 茂 的
又關事?疫情唔使返學讀書架?唔使用教科書架?

冇人讀書早啲摺係好事!

引用:
原帖由 阿卡2 於 2022-12-1 20:14 發表
疫下,學生都要返學買書架...
結業原因不如話收租好舒服好過啦...
我同你一樣諗法,see #13

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]