• 瀏覽: 45,965
  • 回覆: 273
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 T2. 於 2022-12-1 19:35 發表
1970年開業的漢榮書局今日(1日)宣布12月31日結束門市營業,曾有指沒有在漢榮買不到的教科書,而漢榮六位負責人表示,今次決定實屬無奈而沉重,因

應哂石叔當年口卦, 大舊石當年常罵他大仔: 你咁蛇我點交檔生意比你, 遲早比你玩到執粒 !

好似買過一次書

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-1 19:44 發表
多 謝 比 卡 超

現 在 的 防 疫 政 策 根 本 不 是 科 學 決 定

佢 地 話 係 要 來 顧 及 大 陸 觀 感 , 咁 慌 茂 的
space係咪都計錢?

引用:
原帖由 T2. 於 2022-12-1 19:35 發表
1970年開業的漢榮書局今日(1日)宣布12月31日結束門市營業,曾有指沒有在漢榮買不到的教科書,而漢榮六位負責人表示,今次決定實屬無奈而沉重,因

以為爆粗

負責人均「登陸越柒」

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-1 20:15 發表
書局生意,大多都係做開學前嗰一兩個月,其他日子就拍烏蠅居多,如果呢兩個月旺季都揾唔夠皮,就註定蝕本,所以好多傳統書局都做唔住,相繼執粒,疫情應該不是主因
好多私校用電子書
實體書只會淘汰
漢榮暑假上過東張西望
俾家長投訴開學都無書
老闆就賴伙記新嘅落錯單
其實似係周轉不靈

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-12-1 21:20 發表

好多私校用電子書
實體書只會淘汰
漢榮暑假上過東張西望
俾家長投訴開學都無書
老闆就賴伙記新嘅落錯單
其實似係周轉不靈
人地咪話咗供應鏈問題 可能疫情印刷又停工 又無紙 開學都無書到貨 各式各樣問題

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-12-1 20:15 發表
書局生意,大多都係做開學前嗰一兩個月,其他日子就拍烏蠅居多,如果呢兩個月旺季都揾唔夠皮,就註定蝕本,所以好多傳統書局都做唔住,相繼執粒,疫情應該不是主因
同意。
今時今日,九成書單都畀商務做曬啦,佢地點多,你係校長,都揀商務,再加上家長會壓力,好難唔俾商務做。
細書局,好多其實早已被收購,係同一個老闆,只不過用番個舊名。

引用:
原帖由 T2. 於 1-12-2022 19:35 發表

電子版啦仲邊有生意,比我刀摺埋收租算

引用:
原帖由 ultane 於 2022-12-1 21:27 發表

同意。
今時今日,九成書單都畀商務做曬啦,佢地點多,你係校長,都揀商務,再加上家長會壓力,好難唔俾商務做。
細書局,好多其實早已被收購,係同一個老闆,只不過用番個舊名。
大學bookstore都商務做 不過賣休閒書仲多過textbook

而家乜都話電子化,仲邊有人買書

引用:
原帖由 Yulok001 於 2022-12-1 20:59 發表
咁去邊到買書?
上網download啦, 

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-12-1 19:44 發表
多 謝 比 卡 超

佢 地 話 係 要 來 顧 及 大 陸 觀 感 , 咁 慌 茂 的
唔多謝班黑暴,黑醫護?大大聲話要封關,叫國際制裁香港喎

現在好多學校自造教材,唔買教科書/買少咗教科書

引用:
原帖由 jksoswow 於 2022-12-1 21:49 發表

唔多謝班黑暴,黑醫護?大大聲話要封關,叫國際制裁香港喎
唔好唔記得攬炒。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 1-12-2022 07:44 PM 發表
多 謝 比 卡 超

你班friend 禍港唔好賴人啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]