• 瀏覽: 25,529
  • 回覆: 156
  • 追帖: 1
+8
共存最好唔駛再公布每日幾多確診

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 16:32 發表
又要推後所謂非緊急手術
我哋香港人都打撚咗三針四針五針都嚟緊
又有輝瑞大藥廠嘅神藥,仲有長效抗體添。
都仲係搞撚到咁撚樣。
如果大陸放任不管會點樣呢?
感冒就唔會醫院要推遲哂非緊急手術,要抹去「病向淺中醫」了。第一期拖到變第三期,小病拖到成大病。因傷風感冒但入院那批卻要氧氣才能呼吸唔困難。

引用:
原帖由 九紫鳳凰 於 2022-12-1 23:35 發表

這個病根本就係致命病毒,出現腦水腫有咩出奇﹖
問題係死亡率其實大大降低,與一般流感分別不大。
問題喐啲就上腦,唔死都大把手尾跟。

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-12-1 19:32 發表
一生之中誰沒冷親傷風少不免
每次吔野無錢找數兜巴拉個面

引用:
原帖由 波濤宇宙的貓奴 於 2022-12-1 23:52 發表

感冒就唔會醫院要推遲哂非緊急手術,要抹去「病向淺中醫」了。第一期拖到變第三期,小病拖到成大病。因傷風感冒但入院那批卻要氧氣才能呼吸唔困難。
根本係重感冒附加全身器官感染。

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-12-1 18:17 發表
有乜好驚啫 , 一般傷風咳 , 睇新聞啲政棍中咗全部幾日就好返啦 , 擔心咁多 諗下今晚 約埋班friend 去邊度打邊爐好過啦
今時今日, 仲有政棍咩?全部係愛國者嚟架!

引用:
原帖由 九紫鳳凰 於 2022-12-1 18:25 發表

不太可能。現在cov19的這一代殺傷力很低,死亡率也不高,而且死亡個案主要集中係年老及長期病患者。
如果病毒真係殺傷力低, 點解仲要不停打針?

引用:
原帖由 hihi2046 於 2022-12-1 19:47 發表

咁你要去醫院睇吓,
每日有幾多COVID重症,
插曬喉,植物人咁,
慘過死,只係你見唔到。

每日一萬宗,死二十件,
五佰分之一,死亡率係好高,
只係政府要共存,比你地覺得吾嚴重。
九吹啦,死13啊,作大晤使本。
香港covid死亡計法係,即使你跳樓,撞車,比人漸死,自然老死,癌症末期病死,即係話一死,一律要驗核酸,驗到陽性,一律歸類為covid死亡個案,所以實際死亡率係超低。
重症更係很少,你睇番每日大6重症個案係非常之少,所以唔需要在此嚇人。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-12-1 16:10 發表

廣州大爆, 無理由香港唔跟;『來港易』係一大傳播途徑!!
超哥話唔會走回頭路

引用:
原帖由 markodick 於 2022-12-1 22:20 發表

已買五十包米,一百條廁紙備用!希望快D可以用哂佢!
應該好壯觀,有無影低?

好多油客

問題係醫療系統負荷唔到,我夠知依家冇人理啦

又爆武漢肺炎?

中國科研團隊實驗驗證:Omicron致病力已大幅降低

引用:
原帖由 九紫鳳凰 於 2022-12-1 23:35 發表

這個病根本就係致命病毒,出現腦水腫有咩出奇﹖
問題係死亡率其實大大降低,與一般流感分別不大。
一般流感死亡率只係萬分之一,
新冠係千分之一。

依架條數每日一萬,死十幾二十件。

你覺得吾嚴重,
係因為政府要共存,
所以淡化左件事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]