• 瀏覽: 87,373
  • 回覆: 4
+19
綜合中國媒體報道,一項由武漢大學病毒學國家重點實驗室科研團隊開展的實驗,對Omicron(又譯作奧密克戎)變異株的致病力已經下降的結論進行了充分

係咪即將可以放寬防疫措施?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/842387/中國科研團隊實驗驗證-omicron致病力已大幅降低

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2022-12-1 12:30 發表
支持中國繼續深化科研項目!
當然啦。唔請好似拜登咁,唔使科學證據忽然就話美國疫情已經完結咩。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2022-12-1 12:31 發表

疫情死咁多人就知佢地唔掂啦!
難得班美國專家仲對中國防疫政策指指點點

引用:
原帖由 richardli008 於 2022-12-1 16:25 發表
最權威既驗證係習大大去咗開豬20同冬盟都無事所以大家可以放心!
外國人仲帶有色眼鏡話中國疫苗唔掂

引用:
原帖由 sylim 於 2022-12-1 17:05 發表
袁國勇今年2月已經發表

袁國勇研究:Omicron致病性較Delta低 打針或令病毒減弱變感冒
出版:2022-01-22 12:54

原文網址: 袁國勇研究:Omicron致病性較Delta低 打針或令病毒減弱變感冒 | 香港01 

Omicron變種病毒有驚人的傳播力,引發本港第五波疫情多條傳播鏈,但暫時嚴重個案不多。香港大學微生物學系一項最新研究發現,Om ...
中國尤其老人家,打針比率仍然太低

附件

3BBBD7F6-58FD-44BA-BF27-08B60645280A.jpeg(99.58 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]