• 瀏覽: 5,143
  • 回覆: 11
涼瓜名言,暴力有時可解決問題。果然,暴力一出,連新冠都立即變弱,仲要由國務院副總理親自宣布,你話涼瓜係咪好叻叻。

點弱法?等我話你知,流感死亡率千分之一,一年之前,新冠死亡率千分之六,經過弱化,今日數字肯定更低,而且死者超過九成本身就有長期病患。果d講到中左招好似死梗嘅人,唔係岸鳩就係別有用心,企圖令國家走進亂局。

新冠在內地是乙類傳染病,與百日咳同級,甲類就只有霍亂鼠疫,新冠係完全唔夠格搞到雞飛狗走。

要防疫,竟然撤走鍾南山張宏文兩位專家,這兩人都曾經暗示清零是行不通的,然後換上孫春蘭梁萬年,係都要搞清零,結果一鑊泡,你話唔係政治事件,係乜?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-1 10:35 發表
涼瓜名言,暴力有時可解決問題。果然,暴力一出,連新冠都立即變弱,仲要由國務院副總理親自宣布,你話涼瓜係咪好叻叻。

點弱法?等我話你知,流感死亡率千分之一,一年之前,新冠死亡率千分之六,經過弱化,今日數字肯定更低,而且死者超過九成本身就有長期病患。果d講到中左招好似死梗嘅人,唔係岸鳩就係別有用心,企圖令國家走進亂局。

新冠在內地是乙類傳染病,與百日咳同級,甲類就只有霍亂鼠疫,新冠 ...
當然係政治事件啦!
外國人好心急湧入大陸進行各樣利益活動, 所以特別支持用暴力爭取解除封控。
香港商鋪更想早日恢復自由行, 政府要有心理準備, 自由行帶來的生意令商品和租金標升! 酒店房間短缺等問題湧現, 港黃的情緒又再高漲了

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-1 11:10 發表

當然係政治事件啦!
外國人好心急湧入大陸進行各樣利益活動, 所以特別支持用暴力爭取解除封控。
香港商鋪更想早日恢復自由行, 政府要有心理準備, 自由行帶來的生意令商品和租金標升! 酒店房間短缺等問題湧現, 港黃的情緒又再高漲了
認衰仔好難嘅咩?

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-1 11:15 發表

認衰仔好難嘅咩?
我只識認叻!
唔知你覺得我衰啲乜?
我冇否定你對通關的渴求, 只係講出外力發動白紙革命是路人皆見, 連你都冇反駁我回你的帖。
我又如何衰過呢?

到時,反華勢力就唔會話低死亡率,而係話死左幾十萬人,好多人死左父母,死左仔女,家破人亡~~~~~等等架啦!!!!!

即使香港今時今日,每日都死十個八個,推算出同樣情況,在內地係一日死一千幾百人。
呢每日既一千幾百人,夠反華勢力揾到例子,去大做文章架啦!!!
到時佢地係唔會話死亡率低的!

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-1 11:19 發表

我只識認叻!
唔知你覺得我衰啲乜?
我冇否定你對通關的渴求, 只係講出外力發動白紙革命是路人皆見, 連你都冇反駁我回你的帖。
我又如何衰過呢?
你錯,我唔否認我想免檢通關,但我上大陸從來都是休閒性質,唔上去,對我生活全無影響。

我亦要表明,清零冇清到我頭上,我大可以同你哋一樣,一邊吃香喝辣到處走動,一邊大仁大義叫人哋加油堅持,但係我冇咁做,因為我清楚知道,清零唔單止行唔通,更加會引發社會動盪,毀掉多年累積。

你哋都識笑黃絲眼中只有顏色不顧現實,請問,你哋除咗顏色,又睇到乜嘢呢?你哋同黃絲的分別,到底係邊?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-12-1 11:21 發表
到時,反華勢力就唔會話低死亡率,而係話死左幾十萬人,好多人死左父母,死左仔女,家破人亡~~~~~等等架啦!!!!!

即使香港今時今日,每日都死十個八個,推算出同樣情況,在內地係一日死一千幾百人。
呢每日既一千幾百人,夠反華勢力揾到例子,去大做文章架啦!!!
到時佢地係唔會話死亡率低的!
講到反華勢力,無論你點做,佢哋都搞事架啦,就算冇事發生,都可以老屈新疆強逼勞動,根本冇得避免。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-1 11:47 發表

講到反華勢力,無論你點做,佢哋都搞事架啦,就算冇事發生,都可以老屈新疆強逼勞動,根本冇得避免。
呢樣當然係啦。

但揾到一個真實死亡個案,尤其大量人口死亡個案(可能係十多人),去大做文章,就威力更大更震撼更有效!!!

所以中國一切措施,無論是站在人民福祉角度,維護自己政權角度,對付反華勢力角度,都應該是以人民性命作為先決考慮!!!

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-1 11:42 發表

你錯,我唔否認我想免檢通關,但我上大陸從來都是休閒性質,唔上去,對我生活全無影響。

我亦要表明,清零冇清到我頭上,我大可以同你哋一樣,一邊吃香喝辣到處走動,一邊大仁大義叫人哋加油堅持,但係我冇咁做,因為我清楚知道,清零唔單止行唔通,更加會引發社會動盪,毀掉多年累積。

你哋都識笑黃絲眼中只有顏色不顧現實,請問,你哋除咗顏色,又睇到乜嘢呢?你哋同黃絲的分別,到底係邊?
睇到有人好心急
又睇到實情內地好多親友都

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-12-1 15:49 發表

睇到有人好心急
又睇到實情內地好多親友都唔急
是的。
根本就係世界急於想中國開放多於中國想自己開放。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-12-1 10:35 發表

新冠在內地是乙類傳染病,與百日咳同級,甲類就只有霍亂鼠疫,新冠 ...
這跟恐怖攻擊死亡Vs車禍死亡的狀況類似。每年全球死於恐攻的人數肯定遠遠少於死於車禍。
是否可以跟市民說既然你們每天乘搭交通工具出門上下班的風險遠高於恐攻,你們都不怕照樣出勤,政府就替大家省省錢不再反恐維穩,大家各安天命吧?
答案是否定。政府既要保護市民免於恐攻的「實際威脅」,也要疏導市民因恐攻的「心理威脅」。這等於美聯署既要管理「通賬率」,也要管理人們的「通賬預期」一樣,哪樣都影響到社會安穩。
如果認為要疏導人們感性對新冠的「心理威脅」,用理性客觀的數字就可完成……… too simple, sometimes naive...這是完全兩件不同的事,又或者說腦部杏仁核發生的問題,你跑到大腦皮質那裡去處理。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-12-1 16:21 發表

是的。
根本就係世界急於想中國開放多於中國想自己開放。
其實大家仲睇到, 好明顯係有人借機搞全國遍地開花, 不過中共也不是省油的燈, 又再借力打力, 俾機會自己鬆一鬆, 話係順應民意解除封控。
若 大爆發起上來, 都係人民爭取回來, 不可怨中央

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]