• 瀏覽: 58,256
  • 回覆: 244
+18
國務院副總理孫春蘭今日(30日)在國家衛生健康委召開座談會,表示隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,中國疫情

國務院副總理孫春蘭今日(30日)在國家衛生健康委召開座談會,表示隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,中國疫情防控面臨新形勢新任務。
她說,隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,我國疫情防控面臨新形勢新任務。要深入貫徹習近平總書記重要指示精神,落實黨中央、國務院決策部署,以人民為中心,防控工作穩中求進,防控政策持續優化,走小步不停步,不斷完善診斷、檢測、收治、隔離等措施,加強全人群特別是老年人免疫接種,加快治療藥物和醫療資源準備,落實好疫情要防住、經濟要穩住、發展要安全的要求。

港燦井蛙唔識乜嘢係[奧密克戎], 隻隻井蛙睇到一頭霧水, 等我幫阿蘭姐翻譯喇, 奧密克戎即係Omicron, 春江水暖鴨先知, 即係2023年開始, 大陸必定再放鬆防疫政策, 唔需要再左封右封, 香港人可以輕鬆返大陸去大灣區買樓.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1889727/即時-中國-國務院副總理孫春蘭-病毒致病性減弱-防疫面臨新形勢

係要迫人作反先識轉口風,好好問責d地方基層狗官啦

其實大陸嘅封鎖措施都已經放鬆緊㗎啦, 11月頭嘅時候,已經提出咗政策嘅調整,不過啲人扮睇唔到,你問我三四月嘅時候,應唔應該封,要封, 香港同台灣就係因為乜都唔做,所以先死咗過萬人, 但係隨著病毒死亡率降低,同埋傳播能力提升,開始接近流感,我都覺得措施會慢慢放鬆。

引用:
原帖由 kazaf7 於 2022-12-1 00:27 發表
中央政策係及時而出.

引用:
原帖由 kazaf7 於 2022-12-1 12:27 AM 發表
唔見棺材唔流眼淚

引用:
原帖由 光明與黑暗 於 2022-12-1 00:34 發表
其實大陸嘅封鎖措施都已經放鬆緊㗎啦, 11月頭嘅時候,已經提出咗政策嘅調整,不過啲人扮睇唔到,你問我三四月嘅時候,應唔應該封,要封, 香港同台灣就係因為乜都唔做,所以先死咗過萬人, 但係隨著病毒死亡率降低,同埋傳播能力提升,開始接近流感,我都覺得措施會慢慢放鬆。
根本病毒的毒性原理係一代不如一代, 即係病毒吸入人體後立即被人體減毒, 有打針的人因有抗體就有強的減毒作用, 冇打針的人可能因中招而死咗, 病毒跟屍體火化而不再傳播, 即係可以証明初期中招的人死亡率很高, 有抗體的人再呼出來的病毒已經係減弱, 周而復始的減毒作用就變成流感病毒.

引用:
原帖由 kazaf7 於 2022-12-1 00:27 發表
美國死一百萬人都唔問責.
中國堅守人民生命反而要問責.

🙄🙄🙄

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-12-1 00:40 發表

唔見棺材唔流眼淚
西狗國家中招死人當食生菜, 唔夠棺材用直接推條屍入焚化爐.

可惜啲疫苗唔防感染就係唔防感染。 效果就係差。結果就係長期谷爆醫院。
香港而家死嗰啲,我估好多都係三針四針。

連副總理都說病毒減弱
香港應取消疫苗通行證、取消所有防疫措施

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-12-1 00:47 發表

美國死一百萬人都唔問責.
中國堅守人民生命反而要問責.

🙄🙄🙄
新疆意外火燭,死10個人,就要搞大佢,又話要悼念,疫情令香港和台灣死超過1萬人, 請問又有誰為他們默哀

明白的,有人收左錢要玩嘢,要理還折曲都冇計

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 00:51 發表
可惜啲疫苗唔防感染就係唔防感染。 效果就係差。結果就係長期谷爆醫院。
香港而家死嗰啲,我估好多都係三針四針。
香港好得意, 政府好做唔做, 人手短缺之下仲派條友守在殮房門口驗死屍, 自殺的人條屍驗到有新冠, 都係新冠病毒致死.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-12-1 00:24 發表
國務院副總理孫春蘭今日(30日)在國家衛生健康委召開座談會,表示隨著奧密克戎病毒致病性的減弱、疫苗接種的普及、防控經驗的積累,中國疫情

...
會不會記者斷章取義?大家小人心,炒高股市,比大戶出貨

要多謝偉大國家前主席江澤民

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]