• 瀏覽: 59,868
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+11
引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 03:09 發表
香土小粉紅今次又撞車,冇腦嘅人就係撞板多過食飯,有個腦都唔用嚟分析。
只係放寬到深圳嗰隻做法,封樓為主,
封小區為副,有個案先會封,乜嘢叫撞車?
咪一樣會做核酸,確診者咪一樣要集中隔離。

香港人最鍾意睇人仆街,自己仆到焦頭爛額就要人哋一齊仆街,又再實現黃子華嘅魚蛋論。

引用:
原帖由 67中國 於 2022-11-30 23:55 發表
為面子而堅持清零,在人民壓力下最後咪又係要與病毒共存
只係放寬到深圳嗰隻做法,封樓為主,
封小區為副,有個案先會封。
咪一樣會做核酸,確診者咪一樣要集中隔離。
點樣共存呢?

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-12-1 08:21 發表

人地一開始已經係保經濟,要病死唔要餓死。所以人地道指爆武廢前26000點,而家已經34000點。升左8000點。反觀恒指爆武廢前26000點,而家仲係得果18000點,不進反退
QE咗幾多萬億美金啊?
而家美債冇人買啊!
通脹幾高啊?
日日零元購。
咁叫做保經濟?呢啲叫做救市咋。
睇佢點撚樣死啊!

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 08:42 發表
確認全面解封,撤咗水馬,撤退大白,不用再做核酸,工人可以自由回鄉,即是中招也可以回家,不用禁閉,呢點好重要,工人來自五湖四海,可以自由回鄉,不怕傳播病毒,即是中國徹底躺平,取消清零,因為不受歡迎清零政策嚴重影響經濟民生,死心堅持清零嘅反而可能是反習派,現在終於清醒咗。
搭呢啲跨省交通咪一樣要做核酸,你好心急要大陸全面放毒,其實急乜?
石家莊有版你睇,沉默的大多數唔返工唔返學,驚左隻毒,到時咪一樣要返轉頭。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 08:49 發表
相信好快中港免檢疫通關,因為大陸已經事實上躺平,再要檢疫通關非常不合理,大陸已經取消隔離政策,輕症者自醫,咁香港人返內地就冇理由再要隔離,所以可能春節就全面復常通關。
一句就睇出你咁多廢話全部都係主觀願望,發夢冇咁早。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-12-1 09:15 發表

你上油管睇吓廣州市民點講,人哋好開心呃九你?你希望大陸衰自然希望冇休止封控,你嘅主觀願望就係如此。
開心完就要面對現實架啦,確診數字一升咪全部哩返埋屋企。
石家莊就係一個好例子,大家睇到乜嘢叫沉默的大多數。

你睇下英國同埋香港,單靠第一代疫苗無論打幾多針幾多人打,幾多人中過招都好,唔能夠達到有效嘅免疫屏障,一樣打爆曬啲醫院,不斷擠壓所為非緊急嘅服務。
呢個係社會嘅愛滋病,過咗急性期嘅苦難,唔代表你甩難,更加大嘅災難係後面,反覆感染,慢慢打殘市民嘅健康。
香港嘅醫療體系已經長期因為呢個病超負荷運作,大陸嗰個醫療系統更加承受唔到,呢個係科學問題,唔係靠人嘅意志可以解決到。
其他省市亦有可能當廣州係高風險地區,唔畀佢哋過去,變相封城市。
整頓咗核酸公司之後,其他地方執行清零有返好嘅效果,咪又係封返。而家當放下假嘅嗻。

引用:
原帖由 光明與黑暗 於 2022-12-1 09:47 發表

病毒在不斷變化中,政策也要不斷變化,四月的時候,病毒致命率還是很高,但現在已經大幅下降,所以防疫措施放鬆都無可口非
因為會死嘅都死咗,呢啲叫倖存者偏差。
喺大陸如果爆哩又會出現類似三月嗰個情況。
BA.5是否比BA.2弱,眾說紛紜。臺灣嗰邊曾經話前者更加容易攻擊肺部。
唔好唔記得,日本英國香港等地,共存咗咁鬼耐,打咗咁撚多疫苗,一樣係長期塞爆醫院。

引用:
原帖由 67中國 於 2022-12-1 10:12 發表

學下香港咪得囉
講咗好多次喇,香港到而家咪一樣塞爆個醫院。

引用:
原帖由 MadHyena 於 2022-12-1 10:31 發表
大陸疫苗發展順利,人民接種疫苗普及,發生重症機會不多。只要持續接種疫苗,現時的確係解放好時機
冬天點都唔會係好時機。

引用:
原帖由 mowind 於 2022-12-1 10:30 發表
清零粉又翻車
邊個反車都未知
而家執掂咗啲核酸公司
疫情開始受控
壓制到某個數就變返2021年咁架啦
如果搞得掂,唔係非常擾民嘅話,大陸民意應該係唔想同外面通嘅。
近兩個月點解出事,因為。核酸公司玩野令到措施失效,搞到不斷要擴大封控範圍。

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-12-1 18:13 發表

點都好過恒指18000點呀。人地多你一個double。又清唔到零,又成萬單啦股市又跌 
好過美國二千三百萬人。有明顯後遺症。嚴重影響生產力。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]