• 瀏覽: 59,963
  • 回覆: 361
  • 追帖: 2
+11
引用:
原帖由 gcbd90cd03670 於 2022-12-1 15:18 發表

吾明就讀下書先,了解一下 西發里亞主權體系 以及二戰後的真實情況,吾好只睇西媒一方
慢慢從幼兒園開始做人先啦
其實講主權,首先係要人哋承認你有主權……
而主權唔係永恆不變,
正如中國曾經對外蒙有主權,
但家下大陸都承認外蒙係獨立國。

當人哋唔承認你有主權,或者認為你已經失去主權甚至係主權在一點一點地喪失中…..就乜都係另一件事。

台灣問題就係咁。

引用:
原帖由 67中國 於 2022-12-1 17:38 發表

自欺欺人沒有意義,現實是全世界就連香港和台灣都逐漸復常,只有中國大陸仍拘泥於清零上,苦了同胞們
自欺欺人是不敢比較大陸和台灣的死亡人數比例。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-12-1 16:37 發表

哦,明白,原來美國政府成日“跪低”

不是說外國可以自由罵政府嗎,所以肯定有“人民”,媒體在網上罵,也隨便都有示威活動

甘你意思系,只要網上有人罵,政府門前有人示威,政府聽了,就叫“跪低”??

甘請問政府以後還聽不聽民意好呢??唔聽又話唔民主了,公你贏,字你輸?
唔好動氣,美國打手水平越來越低,可能因為美國越來越窮

引用:
原帖由 高達消失的壽包 於 2022-12-1 17:25 發表

中國的防疫戰略十分成功,在美肺第一波Alpha最兇猛的時候採取封城措施,避過了殺傷力最大的關鍵時刻,當美國死亡百幾萬人時中國只死幾千,直到病毒演變成了較低致死率的Omicron後,中國才因應形勢改變政策,及時出台二十條,逐步適當放寬防疫手段,既達到保障人民健康的宗旨,又能將經濟損失減到最低,確實是審時度勢的最佳應對。
成功!非常成功!

由要求「一個都不能死」,到而家「死少少人都唔緊要,
呢個改變真係幾成功。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-12-1 17:59 發表

成功!非常成功!

由要求「一個都不能死」,到而家「死少少人都唔緊要,
呢個改變真係幾成功。
你的話酸味甚重。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-12-1 08:28 發表

QE咗幾多萬億美金啊?
而家美債冇人買啊!
通脹幾高啊?
日日零元購。
咁叫做保經濟?呢啲叫做救市咋。
睇佢點撚樣死啊!
點都好過恒指18000點呀。人地多你一個double。又清唔到零,又成萬單啦股市又跌 

防疫人員突失業 ,不知所措方倉被預告爛尾盤鬼城

引用:
原帖由 ong2ong2 於 2022-12-1 17:03 發表

我當你講係事實,其實中共只要引入MRNA疫苗巳經可以解決你所講嘅問題,到今時今日都冇咁做,咁係咪為咗面子呢?
MRNA 有咩數據?
點解美國打左都死過百萬人?

引用:
原帖由 天地有正正 於 2022-12-1 03:27 發表

妖 又玩篤爆 點落台呀
其實。。。。這不就是民主嗎?
但黃色物體明明說中國沒有民主,而且在中共管治下不能反抗。。。

這證明了什麼?證明了黃L一直在自作聰明,叫美奴點落台?

引用:
原帖由 67中國 於 2022-12-1 17:38 發表

自欺欺人沒有意義,現實是全世界就連香港和台灣都逐漸復常,只有中國大陸仍拘泥於清零上,苦了同胞們
今日又有一個5歲腦水腫面臨死亡

引用:
原帖由 67中國 於 2022-11-30 23:55 發表
為面子而堅持清零,在人民壓力下最後咪又係要與病毒共存
其實這不就證明了,中國還是會順民意的嗎?
美奴說的全都相反,有民主的美國沒有民主,說沒有民主的中國,釋出的偏偏又不是形容的那麼極權。
你有什麼解釋?

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-12-1 18:13 發表

點都好過恒指18000點呀。人地多你一個double。又清唔到零,又成萬單啦股市又跌 
好過美國二千三百萬人。有明顯後遺症。嚴重影響生產力。

引用:
原帖由 高達消失的壽包 於 2022-12-1 18:05 發表

你的話酸味甚重。
有乜好酸?
因為大家都明大陸點解要堅持清零,
原因只係佢唔想睇到佢醫療架構頂唔住新冠。

正如方艙吹到上天下地……但事實係連大陸人都唔肯入去。

戴口罩ok, 唔好困死就好了

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-12-1 18:39 發表

其實這不就證明了,中國還是會順民意的嗎?
美奴說的全都相反,有民主的美國沒有民主,說沒有民主的中國,釋出的偏偏又不是形容的那麼極權。
你有什麼解釋?
不算民意。其實看視頻都知是南蠻習性
中央整治這種事早有經驗,大致上在地圖上劃一橫線,南北分段管治,過幾個月一切後果自負。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]