• 瀏覽: 24,382
  • 回覆: 67
死的主要都是體弱同老人,為何疫情會流失大量青壯年人口? 

走咗嗰啲只識掟磚嘅青壯廢物係好事!

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2022-11-30 20:15 發表

失業率有明顯回落
以前班老屎忽尸居其位..
而家"昆"走左佢地,社會可以有向上流動性..
好似一些教師主任,唔UPDATE技能,憑經驗支高薪..
但教材更新,卻要低薪教學助理去處理..
而家佢地走左.令肯留港發展既年青人,向上流動性大增..

引用:
原帖由 richardli008 於 2022-12-1 10:02 發表
走咗嗰啲只識掟磚嘅青壯廢物係好事!
仲有一班話為子女教育移民既中年人仕...

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-11-30 20:28 發表

未必,以前 5 個人工作,走了 2 個,餘下 3 個做晒。
人工就只把其中 1 人的人工攤出來比個 3 人分。
邊有咁好死,野就做多左,人工唔加

全部移晒民??

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2022-11-30 20:15 發表

失業率有明顯回落
大把工,冇人做

主因是賊婆... 

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-11-30 20:06 發表
新民黨立法會議員容海恩在立法會大會上,就本港勞動人口流問題提出質詢,她引述《施政報告》指,本港過去2年勞動人口流失約14萬人,追問當局

有乜問題呀?居民快樂指數新高,只要信,不要問

走剩啲得把口的

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-11-30 20:06 發表
新民黨立法會議員容海恩在立法會大會上,就本港勞動人口流問題提出質詢,她引述《施政報告》指,本港過去2年勞動人口流失約14萬人,追問當局

呢班人留係到都唔荒會俾心機做嘢。由佢走。

14萬隻曱甴逃亡了, 港府應考慮永久註消其居民身份!

都未有200萬, 證明有D人愛講大話啦, 怕咩啫?

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2022-12-1 10:48 發表
主因是賊婆... 
前事頭婆賊婆娘都已經死左囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]