• 瀏覽: 12,838
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 starr 於 2022-12-1 18:16 發表
2050,南朝鮮還存在嗎?
變成東西德 拆牆終於統一

引用:
原帖由 心很想 於 2022-12-1 11:44 發表
2050 無咁大個頭, 就想帶咁大頂帽
搭美國爸爸的順風車咋

引用:
原帖由 奇想二三 於 2022-12-1 15:17 發表
2050年,中國大概實現中國人輪班長駐月球了。
我地既目標是2030年在月球建基地呀,2050應是火星長駐了,
普通有錢人可以去月球渡假啦

中國已經計劃好,在2030年前要先係月球起基地(簡單),再載人上月球

引用:
原帖由 心很想 於 2022-12-1 16:33 發表

唔止, 應該有太陽能發電/有自生產食物基地, 有機械吳剛不是伐樹, 而係採月球礦石, 有工廠制造地球不能生產稀有物質.
到時老美又要指控中國月球工廠強迫勞動.

引用:

唔止, 應該有太陽能發電/有自生產食物基地, 有機械吳剛不是伐樹, 而係採月球礦石, 有工廠制造地球不能生產稀有物質.
好似confirm 咗用核能 + 原地材料 用來3D 打印

引用:
原帖由 奇想二三 於 2022-12-1 15:17 發表
2050年,中國大概實現中國人輪班長駐月球了。
內部消息。中國登月就在這幾年,2030之前,拭目以待吧

太空是韓國人發明的

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-12-3 13:29 發表

我地既目標是2030年在月球建基地呀,2050應是火星長駐了,
普通有錢人可以去月球渡假啦

中國已經計劃好,在2030年前要先係月球起基地(簡單),再載人上月球
其實是先用無人太空船,將返回倉、回程推進劑、氧氣、補給品放置在月面,之後太空人登陸月球,可以立即使用,不需要同時帶住返回倉登月

指標定高些,年期定遠些,中間的進程計劃模糊些,
現政府有一個偉大而長遠的目標,還可以為這目標撥款去一個黑洞,是否能達成就是下一代人的事了

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-11-30 20:27 發表
全世界很多國家都有共同思維,「中國得我也得」,發展航母發展5代機到上太空,以色列土耳其韓國日本埃印度排住隊加入。
如果用另一角度睇,世界似乎被中國牽著走。
中國冇叫呢班蛋散跟,係呢班蛋散自己跟上嚟

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-12-1 12:50 發表

白人,或自認白人,唔抵得中國急速進步,佢地心中既中國,以前、現在、將來都是窮L,所以要追著中國跑

簡單講,不願面對現實+面子問題
韓仔係東亞印度,樣樣嘢見到中國有佢又要有,乜都要同中國比

講真,到2050年,即使南韓仍然存在,第一個韓國太空人應該是屬於朝鮮國

引用:

所以韓仔想上月球搶埋一份

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-12-21 12:52 發表

其實是先用無人太空船,將返回倉、回程推進劑、氧氣、補給品放置在月面,之後太空人登陸月球,可以立即使用,不需要同時帶住返回倉登月
所以我諗中國太空人登月可能一上去就駐留一個月,建設月球基地,唔會留幾個鐘頭就返歸咁無謂

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-12-21 17:33 發表

所以我諗中國太空人登月可能一上去就駐留一個月,建設月球基地,唔會留幾個鐘頭就返歸咁無謂
最終可能用螞蟻搬家一樣, 月球表面設太空站作中轉通訊地球, 將太空站組件送上月球基地組裝.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]