• 瀏覽: 31,382
  • 回覆: 226
+9
近年使用電動個人移動工具及電動輔助單車愈趨普遍,惟本港仍未合法,政府正研究如何妥善規管在香港使用這些工具。繼本月完成有關

轉載;

近年使用電動個人移動工具及電動輔助單車愈趨普遍,惟本港仍未合法,政府正研究如何妥善規管在香港使用這些工具。繼本月完成有關電動可移動工具的先導試驗計劃,政府計劃將於明年第1季起,於港鐵大學站至白石角之間的單車徑,進行為期一年的共享電動可移動工具先導試驗計劃,試驗範圍全長約4公里。新計劃與「樂區踩(Locobike)」合作,讓合資格的已登記人士使用由「樂區踩」提供的共享電動輔助單車,於擬議指定範圍作短途出行用途。                                               

運輸署於今年5月至11月期間,與香港科技園公司合作,在港鐵大學站至科學園之間的一段單車徑,進行了有關電動個人移動工具及電動輔助單車的先導試驗,該次參與計劃人數共約40人,署方稱過去6個月運作大致暢順。                                                                                               

為進一步了解電動可移動工具於單車徑作共享使用模式的情況,署方與「樂區踩」合作,再推出新計劃提供共享電動輔助單車,已登記參加者須在指定的日期和範圍內使用已獲發車輛行駛許可證的電動輔助單車,否則均屬違法,但一般單車及橫過單車路的行人在試驗期間仍可如常進入先導試驗範圍。                                                                                               

先導試驗計劃範圍由港鐵大學站至白石角。原文網址:運輸署與Locobike合作 推共享電動輔助單車先導試驗 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1129_00822_001.html

我都唔明白,點解運輸署係都要去試行呢個計劃!如果啲走出呢個範圍,係咪又多咗啲問題產生呢?真係始作俑者!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1129_00822_001.html

電單車(傳統)要考牌,要交牌費,會被扣分,要買保險...

電動單車唔洗考牌,可以係馬路上亂舞,犯規捉到唔會被扣分,唔需要買保險

政府玩埋共享單車市場?

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-30 09:52 發表
近年使用電動個人移動工具及電動輔助單車愈趨普遍,惟本港仍未合法,政府正研究如何妥善規管在香港使用這些工具。繼本月完成有關

轉載;

近年使用電動個人移 ...
遲早俾人偷哂,香港咁多貪心賊
之前共享單車我都經常見到有人有自家既鎖鍊

引用:
原帖由 ttyiu 於 2022-11-30 10:01 發表

遲早俾人偷哂,香港咁多貪心賊
之前共享單車我都經常見到有人有自家既鎖鍊
偷咗唔出奇㗎!最主要就拎咗出去範圍之外玩,一捉到起碼五條罪行。

運輸署好得閑冇正經嘢做?

引用:
原帖由 那些年 於 2022-11-30 09:56 發表
電單車(傳統)要考牌,要交牌費,會被扣分,要買保險...

電動單車唔洗考牌,可以係馬路上亂舞,犯規捉到唔會被扣分,唔需要買保險

呢個就係問題!因為呢啲電推動嘅單車,速度唔會太慢。一樣有機會產生交通意外,嗰個問題牽連甚廣。仲有一樣嘢,如果佢撞到人又或者自己炒車,咁就係一個交通意外。嗰個涉及保險嘅問題。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-11-30 09:59 發表
政府玩埋共享單車市場?
真係唔知點搞!

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-11-30 10:06 發表

呢個就係問題!因為呢啲電推動嘅單車,速度唔會太慢。一樣有機會產生交通意外,嗰個問題牽連甚廣。仲有一樣嘢,如果佢撞到人又或者自己炒車,咁就係一個交通意外。嗰個涉及保險嘅問題。
電動單車輕易時速高過60km/h

引用:
原帖由 那些年 於 2022-11-30 10:10 發表

可以去到80

引用:
原帖由 那些年 於 2022-11-30 10:10 發表

基本三至四十公里,一定做得到。如果冇安全設備,又或者冇戴頭盔。甚至冇咁嘅駕駛經驗,實際上真係幾危險。

引用:
原帖由 keung135 於 2022-11-30 10:15 發表

可以去到80
唔出奇呀!電動滑板都可以去到七八十公里。

https://www.youtube.com/watch?v=ZW245UuAFzY

正經民生事唔做
花咁多人力物力
去做埋d無米粥

唔係會捉嘅咩?
上次我玩時過到交警⋯馬上匿入草蟲,畀蚊針到卜X

而家啲共享單車掉到一街都係甩頭甩骨, 仲搞要充電嘅單車 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]