• 瀏覽: 23,947
  • 回覆: 111
+27
引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-12-2 22:08 發表

通篇沒講WS10的事,就這一段講J10C推力比 JF-17 產生的推力多 10,000 磅。
10C(國產WS-10B)跟JF17(俄羅斯RD 93航空發動機)完全不同款發動機,你講什么WS10?關改進什么事?
J10c係咪用ws10b呀
WS10b而家係喺比WS10 進步咗好多呀
核心機不變
點解可以咁大進步?
係咪同材料學進步有關呀

引用:
原帖由 太卷之王 於 2022-12-3 15:06 發表

J10c係咪用ws10b呀
WS10b而家係喺比WS10 進步咗好多呀
核心機不變
點解可以咁大進步?
係咪同材料學進步有關呀
官方有介紹
不是原材料進步,是金屬抗疲勞的技術有突破

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-12-4 10:26 發表

官方有介紹
用煮飯比喻,材料再靚食譜廚具唔掂一樣煮出垃圾

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-12-2 01:35 發表
F35見此消息,直接跪了
真搞笑,甘易斷!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-12-4 10:26 發表

官方有介紹
https://3g.163.com/dy/article/F45K0RMR0515STP0.html?spss=adap_pc
引擎渦輪前温度每提高100度,推力增加15%,

所以要提升推力,
一係用超過1,600度以上都吾會變形嘅材料做渦輪扇葉片,
地球上現知嘅材料只有用稀土錸,但係只有美國日本嘅技術先做到
 另外就只有加強冷卻技術,
中國引擎進步就係材料冷卻技術大幅進步

引用:
原帖由 迷人小白菜 於 2022-12-4 14:11 發表

真搞笑,甘易斷!
中國距離離做到F135仲有20至30年,
要F35 跪俾d耐性啦

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2022-11-30 03:44 發表
近期在珠海舉行的中國航展開幕前就盛傳,中國最先進的第5代戰機殲-20將換裝最新型的渦扇-15(WS-15)發動機,但最後仍讓不少軍迷們失望,眾所期待的WS-15搭配殲-20並未出現。據港媒引述中共專家分析稱,目前外界估計殲-20服役總數可能已高達200架,數量超越美國F-22,已是世界上服役規模第2大的5代戰機,一旦全數換裝WS-15發動機,性能將碾壓F-35成為全球最強戰機。
據《南華早報》指 ...
係呀數據何來有200架

越看越不耐看

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-4 18:46 發表

係呀數據何來有200架
最少要500架,1000架更好 

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-12-4 22:10 發表

最少要500架,1000架更好 
咪俾人練靶,個尾部完全違反隱身認知

尾部分看起來讓人很不舒服,亂七八糟的感覺,各種凸起和菱角,丑的要死,為什么不能把尾部部分修的整齊一點(像F22和F35尾部就很整潔好看平滑沒那么多凸出物),這么多菱角和凸起部分不會影響隱身?(據說機身越平滑雷達反射越小隱身就越

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-4 22:11 發表

咪俾人練靶,個尾部完全違反隱身認知
親,做下功課先唔該
就算F22/B2 個菊花一樣唔隠身
係靠 尾翼sensor , 一捕捉倒 雷達訊號就急轉彎
食正個 反射面,RCS值過百架 

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-12-4 22:19 發表

親,做下功課先唔該
就算F22/B2 個菊花一樣唔隠身
係靠 尾翼sensor , 一捕捉倒 雷達訊號就急轉彎
食正個 反射面,RCS值過百架 
菊花要光滑,做到先學人量產啦,咩世代仲玩鴨翼,又多一個反射點,f22 f35起碼經過伊朗,s300 s400驗證,B2完全做到引擎全屏蔽

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-4 22:21 發表

菊花要光滑,做到先量產啦,起碼經過伊朗,s300 s400驗證
用真空管嘅雷達都噏得出,返鄉下把啦 

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-12-4 22:22 發表

用真空管嘅雷達都噏得出,返鄉下把啦 
你咁睇s300 s400用真空管果然識嘢咁超高音導彈可能都係

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2022-12-4 22:24 發表

你咁睇s300 s400用真空管果然識嘢咁超高音導彈可能都係
得喇,係你識,美國唔識,快啲去5角救尾角啦天才 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]