• 瀏覽: 4,492
  • 回覆: 20
+2

本月16日升空、日前進入月球軌道的美國太空總署(NASA)「獵戶座」(Orion)探月太空船,周一(28日)位置離地球約43萬公里,打破1970年4月「阿波羅13」號所創的載人太空船距離地球最遠紀錄。「獵戶座」太空船在達到這里程碑前不久,拍下月球「走在地球前面」的影像。今次太空船沒有載人,但搭載了「1男2女」附感應器的假人,測試航行時面對的加速力、震動和輻射情況。如果它能順利完成旅程並返回地球(預計在12月11日),兩年內NASA將安排太空人乘坐它升空。(BBC)

========================================================================================

美國為人類太空探索創造另一個里程碑,窺探前所未見之角度!

「阿波羅13」已經係52年前嘅事,被譽為係一次 successful failure 任務。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/國際/article/20221129/s00005/1669701195211/nasa「獵戶座」太空船創離地球最遠紀錄

有足夠燃料嗎 

引用:
原帖由 007star 於 2022-11-30 08:59 發表
有足夠燃料嗎 
用太陽能。

假人當載人

依家香港晚晚都見到獵戶座里3粒星 

引用:
原帖由 愚輝 於 2022-11-30 11:34 發表
假人當載人
要突破就離不開要測試。唔係𠴱啲只識重覆美國、俄羅斯幾十年前嘅嘢可比擬!

Space X 可重用火箭、韋伯望遠鏡,Artemis 登月任務呢啲就叫突破喇,學嘢啦!

引用:
假人當載人
洗唔洗大聲讀比你聽?? 文中咪寫左 測試航行時面對的加速力、震動和輻射情況。

人類首次由呢個距離、角度拍攝月亮、地球。

附件

Artemis Moon and Earth.jpg(153.01 KB)

Artemis Moon and Earth.jpg

跟本只載公仔。

周一(28日)位置離地球約43萬公里,打破1970年4月「阿波羅13」號所創的載人太空船距離地球最遠紀錄

都唔係真人??

引用:
假人當載人
科技盲

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-30 11:50 發表
周一(28日)位置離地球約43萬公里,打破1970年4月「阿波羅13」號所創的載人太空船距離地球最遠紀錄

都唔係真人??
"太空船距離地球最遠紀錄"

咁都睇唔到?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-30 12:03 發表

"太空船距離地球最遠紀錄"

咁都睇唔到?
"打破1970年4月「阿波羅13」號所創的載人太空船距離地球最遠紀錄"

唔好cut咗原文"載人"兩個字啦。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-11-30 01:46 發表

本月16日升空、日前進入月球軌道的美國太空總署(NASA)「獵戶座」(Orion)探月太空船,周一(28日)位置離地球約43萬公里,打破1970年4月「阿波羅13」號所創的載人太空船距離地球最遠紀錄。「獵戶座」 ...
測試部署太空玩3P

但搭載了「1男2女附感應器的假人,測試航行時面對的加速力、震動和輻射情況。

主題標籤 #幅射 #輻射
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]