• 瀏覽: 32,856
  • 回覆: 218
+3
引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-11-30 00:52 發表

司法一日唔改革,釋法似乎係唯一出路
中央應該收回香港國安法案件終審權最穩陣

引用:
原帖由 noneedtoknow 於 2022-11-30 00:55 發表

其實係有份草擬國安法既人自己做漏野, 當終院一宣佈即刻想卸隻鑊俾法院話法院錯
連袁國強自己討論例外情況都即係默認國安一般可請外藉律師

法院都係跟條文做野, 依家呢個其實唔係釋法,係立法
法律有時講唔晒全部情況,訂定法律時百密都會有一疏

激死黃屍

即係話你知,你唔洗指意打得甩

引用:
原帖由 323236281 於 2022-11-29 18:14 發表
《星島日報》專欄「大棋盤」今日引述一名「知情建制中人」表示,相信港府提請釋法的問題並非最終結果,並引述消息指中央正在研究,將《港區國安法》指定法官制度延伸至律師和大律師,意味著國安法案件被告只能從「指定律師」名單當中揀選。最終如何處理,預料在 12 月底的人大常委會會議將有決定。

嗱, 我都話應該只可用官派律師架啦!

政府指定法官審訊, 政府指定律師為被告辯護, 政府依法保障被告權益, ...
如果案件最後上訴終院呢?終院係可以有一名外藉普通法法官喎!希望人大䆁埋呢樣

駛鬼咩,直接送返北京就得 仲要行上去😂

引用:
原帖由 ie7 於 2022-11-30 07:27 發表

甘要一國兩制做乜春,差佬換晒大陸人啦好無
唔好忘記一國兩制係一國行先,一國大於兩制

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-12-1 15:39 發表

唔好忘記一國兩制係一國行先,一國大於兩制
但香港人選擇性失盲,只睇到兩制

引用:
原帖由 fb43f30baed141 於 2022-11-29 23:26 發表
慢慢玩!邊幾個比黑金,派過比邊個?有証有據吾合作可以坐一世!大把金手指証人篤灰!
最緊要扣住女婆仔女,查清楚有冇問題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]