• 瀏覽: 11,970
  • 回覆: 62
+3
反對違法達義的藍人小粉紅,好多都支持違法防疫,朕,好想聽下你哋解釋。

違法防疫咩意思?

你自己都係小粉紅

違法達義- 破壞放火. 打人. 搶劫. 阻礙經濟. 逼政府低頭 

違法防疫- 只係訴求自己睇法. 大陸(高官)好多怕出事. 過份防疫操作. 市民反抗表逹訴求. 有咩錯? 出現一宗懷疑個案. 全省要禁止出門多天. 因為佢地有問責. 好多官都怕出事下台. 佢地做法根本係不智.     

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 09:19 發表
違法達義- 破壞放火. 打人. 搶劫. 阻礙經濟. 逼政府低頭 

違法防疫- 只係訴求自己睇法. 大陸(高官)好多怕出事. 過份防疫操作. 市民反抗表逹訴求. 有咩錯? 出現一宗懷疑個案. 全省要禁止出門多天. 因為佢地有問責. 好多官都怕出事下台. 佢地做法根本係不智.     
若是大門被焊死而困著燒死人, 為何燒後的門鎖絲毫無損? 被清晰拍到?
講真. 外媒不了解新疆狀況, 最愛利用新疆山高皇遠的地方去欺騙群眾
https://www.youtube.com/watch?v=s3hGVXlZzFk&ab_channel=新潮民

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 10:58 發表

若是大門被焊死而困著燒死人, 為何燒後的門鎖絲毫無損? 被清晰拍到?
講真. 外媒不了解新疆狀況, 最愛利用新疆山高皇遠的地方去欺騙群眾
https://www.youtube.com/watch?v=s3hGVXlZzFk&ab_channel=新潮民
違法防疫 - 我意思人民反抗防疫. 唔係講呢件事燒死人事件.

其實傳媒已經失去中立. 佢地點樣抺黑同作新聞有眼既人都知.

只係中國現在情況. 我係真心唔明. 亦好多中國人唔明. 所以佢地訴求合情合理. 難道真係要似奴隸嗎? 不能問. 不能有意見? 點解唔用另一角度睇. 中國開放比國際睇. 人民有訴求-已經係民主踏入第一步

其實係人都知新加坡專制程度比中國更強更有控制慾. 但冇人會話新加坡.

你話有心防疫但出街又可以唔洗口罩. 但發現一宗懷疑個案就封省大動作. 我估可能牽涉到政治問題. 或真係太多高官廢?
其實一個咁大國家任何操作都唔係小市民有能力睇到既原因. 小市民係任何國家就要守佢地紀律同法律. 如果覺得唔接受. 一係走. 一走壯大自己改變社會. 但唔係搞破壞同細路仔發脾氣去逼人低頭.

不過我都係一個平民. 去到政治野. 我真係識鬼咩

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 11:18 發表

違法防疫 - 我意思人民反抗防疫. 唔係講呢件事燒死人事件.

其實傳媒已經失去中立. 佢地點樣抺黑同作新聞有眼既人都知.

只係中國現在情況. 我係真心唔明. 亦好多中國人唔明. 所以佢地訴求合情合理. 難道真係要似奴隸嗎? 不能問. 不能有意見? 點解唔用另一角度睇. 中國開放比國際睇. 人民有訴求-已經係民主踏入第一步

其實係人都知新加坡專制程度比中國更強更有控制慾. 但 ...
美國民主基金會NED, 在全世界派出間諜, 無孔不入地煽動當地學生, 奉命推倒當地政權!
最慘就係現今世界, 未捱過肚餓要自由不要面包的年青人多的是, 白面佬就係睇準這一點去攻其容易被利用。
我就是明白師兄所講, 所以才回你的帖。

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 11:26 發表

美國民主基金會NED, 在全世界派出間諜, 無孔不入地煽動當地學生, 奉命推倒當地政權!
最慘就係現今世界, 未捱過肚餓要自由不要面包的年青人多的是, 白面佬就係睇準這一點去攻其容易被利用。
我就是明白師兄所講, 所以才回你的帖。
可能我有同中國後生一代傾計. 佢地防疫情況又真係過份嚴謹

只要發生一宗個案. 全校封閉一個月. 學生要留在房間1個月多不能踏出(房門). 試問一下. 你接受到嗎?

問責情況令好多高官都唔敢做錯. 所以就要嚴控.

但一個咁大國家. 究竟點樣一級級管理. 我相信要時間去改善. 始終中國太多問題.

我都係見有時間吹下水. 始終政治太黑暗. 我只係用一個小市民心聲去講睇法. 唔夠宏觀

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 09:19 發表

全省封?根本不是事實,只係封果區乍!
以廣州海珠區為例,其實只係廣州市1%面積左右乍!

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 11:38 發表

可能我有同中國後生一代傾計. 佢地防疫情況又真係過份嚴謹

只要發生一宗個案. 全校封閉一個月. 學生要留在房間1個月多不能踏出(房門). 試問一下. 你接受到嗎?

問責情況令好多高官都唔敢做錯. 所以就要嚴控.

但一個咁大國家. 究竟點樣一級級管理. 我相信要時間去改善. 始終中國太多問題.

我都係見有時間吹下水. 始終政治太黑暗. 我只係用一個小市民心聲去講睇法. ...
冇可能要學生留在房間個1月不能踏出房門, 不用上厠所嗎?
甚至廣州是今波全國爆發之冠, 也不是所有人都要天天做檢測的, 我更有親戚嫁女擺喜酒, 完全沒有封控影響!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-29 11:39 發表

全省封?根本不是事實,只係封果區乍!
以廣州海珠區為例,其實只係廣州市1%面積左右乍!
係. 你啱. 之前封省. 依家改到封區係真

不過做生意既人. 物流好大影響. 一個區封. 根本去唔到查貨又出唔到貨. A 封完. 點知B 倉又封收唔到貨.  

依家我冇野做吹緊水就係因為咁原因

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 11:44 發表

冇可能要學生留在房間個1月不能踏出房門, 不用上厠所嗎?
甚至廣州是今波全國爆發之冠, 也不是所有人都要天天做檢測的, 我更有親戚嫁女擺喜酒, 完全沒有封控影響!
佢地宿舍房間有厠所嫁!

我講既係我身邊既見聞

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 11:46 發表

佢地宿舍房間有厠所嫁!

我講既係我身邊既見聞
復旦大學宿舍房間是有厠所的。
北京大學宿舍的淋浴間是要離開房間的!

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-28 22:30 發表
違法防疫咩意思?
要封城,必須得到國務院緊急狀態令,冇。封小區,必須由地方政府簽發文件,冇。現在情況是,阿豬阿狗印啲封條出來,就可以將人民封存,這是違法的。

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2022-11-28 22:37 發表
你自己都係小粉紅
朕曾經係深紅鐵粉,現在已降為淺紅,雖然仍然支持共產黨執政,但對那位所謂偉大領袖極度不滿。再亂咁搞,朕變身黃絲都唔出奇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]