• 瀏覽: 11,999
  • 回覆: 13
+3
反對違法達義的藍人小粉紅,好多都支持違法防疫,朕,好想聽下你哋解釋。

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-28 22:30 發表
違法防疫咩意思?
要封城,必須得到國務院緊急狀態令,冇。封小區,必須由地方政府簽發文件,冇。現在情況是,阿豬阿狗印啲封條出來,就可以將人民封存,這是違法的。

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2022-11-28 22:37 發表
你自己都係小粉紅
朕曾經係深紅鐵粉,現在已降為淺紅,雖然仍然支持共產黨執政,但對那位所謂偉大領袖極度不滿。再亂咁搞,朕變身黃絲都唔出奇。

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 10:58 發表

若是大門被焊死而困著燒死人, 為何燒後的門鎖絲毫無損? 被清晰拍到?
講真. 外媒不了解新疆狀況, 最愛利用新疆山高皇遠的地方去欺騙群眾
https://www.youtube.com/watch?v=s3hGVXlZzFk&ab_channel=新潮民
呢種文宣真係點講都得,既然行得正企得正,點解網路監控越來越病態?毛澤東時期,都係唔俾你批評議論,現在這位偉大領袖,連稍為提下時政都唔准。

仲有,封城大火翻車,佢有冇慰問半句?所羅門地震,第二日就打電話慰問。請問你,如果將主位換轉成臺灣蔡英文,我睇早就比你哋執住破口大罵。

如果認為我觸犯國安法,去舉報我。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 07:47 發表

淨係識諗封區會影響工廠生產,影響物流~~~~~等等。

唔通某工廠,某物流公司,有三幾百個員工感染病毒,又唔影響到生產,物流咩???
咁你有冇返工架?香港有冇封城呀?你公司有冇影響生產運作呀?吓?

就算坐牢,都有牢飯食,你知唔知,唔俾返工冇收入,仲冇牢飯食,都啱,餓死左咪唔使病囉,啱嘅。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 08:08 發表

o下,唔係掛?
一間公司有四分一至三分一員工病左,唔返得工,你話冇影響???
我衣家係問,你工作緊間公司有乜嘢影響?唔敢答我呀?心虛呀?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 08:24 發表

少左1/3 人做野,有乜影響,唔使問啦掛!!~
咁果三分之一人手,依家返工未呀?係咪死晒呀?

引用:
原帖由 lewark 於 2022-11-30 08:27 發表

這段批評證據不足。不成理,是意氣說話。
咦?我衣家係咪面對緊黃絲帶呀?自己可以斷估冇痛苦,人哋講嘢就要理據十足。呢種狀態,似曾相識呀。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 08:38 發表

咁當然依家返左工,只係病左果段時間有影響啦。而且,唔排除會死一兩個。
同樣,封城封廠嗎又係只係封果段時間有影響,封完嗎回覆正常o羅。
咪講話三分之一,我公司超過一半人確診,混亂左成個月,直到現在,一切如常。

毛澤東話,冇研究就冇話語權,既然你下巴輕輕,有種就反鎖自己係屋企兩個月,你做得到先至好話支持

叫人封,自己鬆,黃絲帶絕技嚟架。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 08:53 發表

咁封城封廠嗎又係一個月後,回覆正常。
因員工病混亂一個月,你就接受到,防止員工病,暫定運作一個月,你就接受唔到。

我屋企人確診,都依規矩反鎖自己係屋企架,冇問題呀!
如果封控只係幾個月,人民一定理解支持,現在情況是看不到盡頭。有冇想過,基層民眾原本生活就好勉強,咁樣封法,同叫佢哋去死有乜分別?官逼民反,能不反麼?仲賴外國勢力?就算係,都係自己攞嚟衰。

反共唔應該盲目,愛國,同樣要保持清醒,對於錯誤政策,必須大聲說不。

引用:
原帖由 lewark 於 2022-11-30 08:51 發表

討論當然要有理據。
你啱,請問你點睇,投其捉個鬼佬記者,話佢係間諜,將亂局推落外國勢力度。

理據呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 09:14 發表

香港咁樣半躺平,一日死十個八個呀。
絕對合理的推斷是,內地會一日死一千幾百,到時又會有另一番說話,話中共草菅人命。
不如我哋集中啲,你答我,人民使唔使食飯?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 10:03 發表

病死左嗎唔使食。
咁未死果啲呢?使唔使食呀?你家人確診留係屋企,係咪冇食飯架?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 10:23 發表

o下???唔係掛。
最初美國肺炎爆發果陣。武漢以最高規格防疫果陣,都有食物供應,外賣都可以送到社區路口啦!
咁外賣使唔使錢架?錢係咪係個天度跌落嚟架?你家人確診留家,啲米飯係點樣得返嚟架?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]