• 瀏覽: 12,024
  • 回覆: 15
+3
引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 09:19 發表
違法達義- 破壞放火. 打人. 搶劫. 阻礙經濟. 逼政府低頭 

違法防疫- 只係訴求自己睇法. 大陸(高官)好多怕出事. 過份防疫操作. 市民反抗表逹訴求. 有咩錯? 出現一宗懷疑個案. 全省要禁止出門多天. 因為佢地有問責. 好多官都怕出事下台. 佢地做法根本係不智.     
全省封?根本不是事實,只係封果區乍!
以廣州海珠區為例,其實只係廣州市1%面積左右乍!

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-29 11:45 發表

係. 你啱. 之前封省. 依家改到封區係真

不過做生意既人. 物流好大影響. 一個區封. 根本去唔到查貨又出唔到貨. A 封完. 點知B 倉又封收唔到貨.  

依家我冇野做吹緊水就係因為咁原因
淨係識諗封區會影響工廠生產,影響物流~~~~~等等。

唔通某工廠,某物流公司,有三幾百個員工感染病毒,又唔影響到生產,物流咩???

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 08:05 發表

咁你有冇返工架?香港有冇封城呀?你公司有冇影響生產運作呀?吓?

就算坐牢,都有牢飯食,你知唔知,唔俾返工冇收入,仲冇牢飯食,都啱,餓死左咪唔使病囉,啱嘅。
o下,唔係掛?
一間公司有四分一至三分一員工病左,唔返得工,你話冇影響???

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 08:17 發表

我衣家係問,你工作緊間公司有乜嘢影響?唔敢答我呀?心虛呀?
少左1/3 人做野,有乜影響,唔使問啦掛!!~

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 08:30 發表

咁果三分之一人手,依家返工未呀?係咪死晒呀?
咁當然依家返左工,只係病左果段時間有影響啦。而且,唔排除會死一兩個。
同樣,封城封廠嗎又係只係封果段時間有影響,封完嗎回覆正常o羅。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 08:50 發表

咪講話三分之一,我公司超過一半人確診,混亂左成個月,直到現在,一切如常。

毛澤東話,冇研究就冇話語權,既然你下巴輕輕,有種就反鎖自己係屋企兩個月,你做得到先至好話支持

叫人封,自己鬆,黃絲帶絕技嚟架。
咁封城封廠嗎又係一個月後,回覆正常。
因員工病混亂一個月,你就接受到,防止員工病,暫定運作一個月,你就接受唔到。

我屋企人確診,都依規矩反鎖自己係屋企架,冇問題呀!

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-30 09:05 發表

你應該對大陸現時情況唔多清楚所以先咁講.你知唔知咩叫物流? 只要中間斷層. 出現連鎖效應的.

我話你知如果香港一個黃大仙出現一宗案例. 全個黃大仙唔準出門. 係屋企禁一個月. 你會點?
後來你另一半住將軍澳又出現一宗又禁一個月. 你會點?

我只係想講佢地防控太亂. 只因為地方管治既人怕死出現問題. 佢地怕問責下台. 所以怕死. 明重點嗎?

但佢地又好得意. 出街係唔需 ...
你想話封某工廠會斷層那嗎?咁唔通該工廠多人病左,又唔會斷層咩?

以你比喻,好明顯,黃大仙係唔只一宗播,而且封既期間,係一直揾到新個案播,任由黃大仙既人周圍去,係會傳染哂全香港播。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 09:07 發表

如果封控只係幾個月,人民一定理解支持,現在情況是看不到盡頭。有冇想過,基層民眾原本生活就好勉強,咁樣封法,同叫佢哋去死有乜分別?官逼民反,能不反麼?仲賴外國勢力?就算係,都係自己攞嚟衰。

反共唔應該盲目,愛國,同樣要保持清醒,對於錯誤政策,必須大聲說不。
香港咁樣半躺平,一日死十個八個呀。
絕對合理的推斷是,內地會一日死一千幾百,到時又會有另一番說話,話中共草菅人命。

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-30 09:15 發表

你都係唔太明我意思. 可能我表逹唔夠好.

即係你一件物品完成係要A+B+C+D. 工廠先可以製造出來再交到客人指定個倉. 明明預左半年可以完成.

但A現在因為出現一宗. 所以封左一個月. 而B 就等緊A件貨出來先可以做交到C. 點知B好不容易等到A解封. 但自己B又封

前前後後2個月. 3年咁樣反復情況下. 你點生存落去?

因為A+B+C+D 都各自管治. 佢地唔會理 ...
嗎話假如B廒多人病,返唔到工,一樣影響o羅

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 09:43 發表

不如我哋集中啲,你答我,人民使唔使食飯?
病死左嗎唔使食。

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 10:10 發表

咁未死果啲呢?使唔使食呀?你家人確診留係屋企,係咪冇食飯架?
o下???唔係掛。
最初美國肺炎爆發果陣。武漢以最高規格防疫果陣,都有食物供應,外賣都可以送到社區路口啦!

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 10:36 發表

咁外賣使唔使錢架?錢係咪係個天度跌落嚟架?你家人確診留家,啲米飯係點樣得返嚟架?
真係有免費食物供應播。

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-30 09:40 發表

你都係唔明. 唔係唔防疫. 只係要睇情況. 你真係比人係黃大仙區斷斷續續封左3年. 再講呢句啦!

年青人比人困係房間1個月多. 你知唔知佢地個種情緒真係會爆嫁?

香港人冇得去旅行3年. 都好多人有抑鬱情緒出晒來.
你說的【黃大仙斷斷續續】封三年,可以無限演繹播。
雖然我係認同可以稍為放寬,但絕不是西方的躺平。
以香港咁既規格,今時今日,每日係死十個八個呀。
推算返如果在內地,一日死一千幾百,絕不出奇。

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-30 11:09 發表

你都仲未明. 都話唔係躺平.
只係大陸因為層層管理到區管理. 佢地怕死真係亂封. 都話一見一宗懷疑個案. 唔理三七二十一封成個月多.
個種恐怖安排. 真係無言.

仲有一點. 佢地個檢測又係做假問題. 中國仲係要時間進步同改善一批默許升官既人. 始終有批無能管治人有問題

中國小市民又冇力反抗. 佢地容忍好高了. 如果香港一早暴動左.
我認同過去有部份地方封控過嚴。
但另一方面,在封控期間,在封控區內又不斷揾到新個案播,即係證明有封控需要啦!
中央亦已改善左,有48小時內核酸陰性報告,甚至可以跨省。

引用:
原帖由 formula0106 於 2022-11-30 17:12 發表

個案一定會搵到
大陸人口多. 點解冇限制出街口罩令? 你唔覺得呢點諗唔通咩?
大概係大陸嚴格控製健康碼,出得街既,就一定冇野或極低風險,所以唔使帶囗罩。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]