• 瀏覽: 11,994
  • 回覆: 16
+3
違法防疫咩意思?

違法達義- 破壞放火. 打人. 搶劫. 阻礙經濟. 逼政府低頭 

違法防疫- 只係訴求自己睇法. 大陸(高官)好多怕出事. 過份防疫操作. 市民反抗表逹訴求. 有咩錯? 出現一宗懷疑個案. 全省要禁止出門多天. 因為佢地有問責. 好多官都怕出事下台. 佢地做法根本係不智.     

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 10:58 發表

若是大門被焊死而困著燒死人, 為何燒後的門鎖絲毫無損? 被清晰拍到?
講真. 外媒不了解新疆狀況, 最愛利用新疆山高皇遠的地方去欺騙群眾
https://www.youtube.com/watch?v=s3hGVXlZzFk&ab_channel=新潮民
違法防疫 - 我意思人民反抗防疫. 唔係講呢件事燒死人事件.

其實傳媒已經失去中立. 佢地點樣抺黑同作新聞有眼既人都知.

只係中國現在情況. 我係真心唔明. 亦好多中國人唔明. 所以佢地訴求合情合理. 難道真係要似奴隸嗎? 不能問. 不能有意見? 點解唔用另一角度睇. 中國開放比國際睇. 人民有訴求-已經係民主踏入第一步

其實係人都知新加坡專制程度比中國更強更有控制慾. 但冇人會話新加坡.

你話有心防疫但出街又可以唔洗口罩. 但發現一宗懷疑個案就封省大動作. 我估可能牽涉到政治問題. 或真係太多高官廢?
其實一個咁大國家任何操作都唔係小市民有能力睇到既原因. 小市民係任何國家就要守佢地紀律同法律. 如果覺得唔接受. 一係走. 一走壯大自己改變社會. 但唔係搞破壞同細路仔發脾氣去逼人低頭.

不過我都係一個平民. 去到政治野. 我真係識鬼咩

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 11:26 發表

美國民主基金會NED, 在全世界派出間諜, 無孔不入地煽動當地學生, 奉命推倒當地政權!
最慘就係現今世界, 未捱過肚餓要自由不要面包的年青人多的是, 白面佬就係睇準這一點去攻其容易被利用。
我就是明白師兄所講, 所以才回你的帖。
可能我有同中國後生一代傾計. 佢地防疫情況又真係過份嚴謹

只要發生一宗個案. 全校封閉一個月. 學生要留在房間1個月多不能踏出(房門). 試問一下. 你接受到嗎?

問責情況令好多高官都唔敢做錯. 所以就要嚴控.

但一個咁大國家. 究竟點樣一級級管理. 我相信要時間去改善. 始終中國太多問題.

我都係見有時間吹下水. 始終政治太黑暗. 我只係用一個小市民心聲去講睇法. 唔夠宏觀

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-29 11:39 發表

全省封?根本不是事實,只係封果區乍!
以廣州海珠區為例,其實只係廣州市1%面積左右乍!
係. 你啱. 之前封省. 依家改到封區係真

不過做生意既人. 物流好大影響. 一個區封. 根本去唔到查貨又出唔到貨. A 封完. 點知B 倉又封收唔到貨.  

依家我冇野做吹緊水就係因為咁原因

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-29 11:44 發表

冇可能要學生留在房間個1月不能踏出房門, 不用上厠所嗎?
甚至廣州是今波全國爆發之冠, 也不是所有人都要天天做檢測的, 我更有親戚嫁女擺喜酒, 完全沒有封控影響!
佢地宿舍房間有厠所嫁!

我講既係我身邊既見聞

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2022-11-30 07:23 發表

要封城,必須得到國務院緊急狀態令,冇。封小區,必須由地方政府簽發文件,冇。現在情況是,阿豬阿狗印啲封條出來,就可以將人民封存,這是違法的。
我只係知管治一間公司都好困難. 照顧一家人都辛苦. 將心比心. 中年人要照顧細路同老人. 你地有心累嗎? 回想自己有不足處嗎?
何況要管理國家大事? 仲要出現外國間諜入侵搞事. 不如再比少少時間睇下. 究竟係做緊乜?

當然企得個位就要有宏觀視野. 但我只用人民生活溫飽實質睇成績. 近十年中國發展同人民質素改善. 我係睇到中國真係叫做得唔錯了. 對比香港. 我對香港真係好失望. 香港高官真係做到一舊屎. 咁多資源下都養到垃圾咁多出來.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 07:47 發表

淨係識諗封區會影響工廠生產,影響物流~~~~~等等。

唔通某工廠,某物流公司,有三幾百個員工感染病毒,又唔影響到生產,物流咩???
你應該對大陸現時情況唔多清楚所以先咁講.你知唔知咩叫物流? 只要中間斷層. 出現連鎖效應的.

我話你知如果香港一個黃大仙出現一宗案例. 全個黃大仙唔準出門. 係屋企禁一個月. 你會點?
後來你另一半住將軍澳又出現一宗又禁一個月. 你會點?

我只係想講佢地防控太亂. 只因為地方管治既人怕死出現問題. 佢地怕問責下台. 所以怕死. 明重點嗎?

但佢地又好得意. 出街係唔需要口罩. 你又知唔知?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 09:09 發表

你想話封某工廠會斷層那嗎?咁唔通該工廠多人病左,又唔會斷層咩?
你都係唔太明我意思. 可能我表逹唔夠好.

即係你一件物品完成係要A+B+C+D. 工廠先可以製造出來再交到客人指定個倉. 明明預左半年可以完成.

但A現在因為出現一宗. 所以封左一個月. 而B 就等緊A件貨出來先可以做交到C. 點知B好不容易等到A解封. 但自己B又封

前前後後2個月. 3年咁樣反復情況下. 你點生存落去?

因為A+B+C+D 都各自管治. 佢地唔會理有咩對其他人造成影響力.

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-30 09:16 發表

好明白大家三年冇得上大陸睇下自己嘅物業嘅心情係幾咁惡劣!
但你所講嘅網路監控越來越病態? 意思係寛鬆得令外力可以一夜之間號召全國學生示威?
https://www.youtube.com/watch?v=73rLpo6MBeM&ab_channel=ChongSan沖先生
我認同件事睇得出係外國勢力.

但民怨其實開始係有. 中國係要開始諗下點解決. 依家各區管治真係要管理得好D. 唔再係用怕死(問責)心態去封區

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-30 09:26 發表

媒體冇良心, 分別在11月11日, 和16日中央已提出多項鬆綁措施, 但係外媒冇報導, 反而找機會作最後的衝擊
https://www.i-cable.com/財經資訊/72588/內地放寬防疫限制-持48小時核酸陰性證明可跨省遊/
其實你知唔知香港未發生社會運動前. 法國就出現黃背心?

有好多野傳媒都係棋聽金主話. 你想佢地講良心? 會唔會天真左?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 09:34 發表

嗎話假如B廒多人病,返唔到工,一樣影響o羅
你都係唔明. 唔係唔防疫. 只係要睇情況. 你真係比人係黃大仙區斷斷續續封左3年. 再講呢句啦!

年青人比人困係房間1個月多. 你知唔知佢地個種情緒真係會爆嫁?

香港人冇得去旅行3年. 都好多人有抑鬱情緒出晒來.

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-11-30 09:41 發表

當然知道!
什麼苿莉花革命, 太陽花革命, 黃背心革命, 加埋中東多單兄弟國撕裂, 俄烏戰事都係美國民主基會NED搞出來的啊!
你知唔知深/淺黃既人都知? 但佢地點解都反政府. 反中國?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 10:59 發表

你說的【黃大仙斷斷續續】封三年,可以無限演繹播。
雖然我係認同可以稍為放寬,但絕不是西方的躺平。
以香港咁既規格,今時今日,每日係死十個八個呀。
推算返如果在內地,一日死一千幾百,絕不出奇。
你都仲未明. 都話唔係躺平.
只係大陸因為層層管理到區管理. 佢地怕死真係亂封. 都話一見一宗懷疑個案. 唔理三七二十一封成個月多.
個種恐怖安排. 真係無言.

仲有一點. 佢地個檢測又係做假問題. 中國仲係要時間進步同改善一批默許升官既人. 始終有批無能管治人有問題

中國小市民又冇力反抗. 佢地容忍好高了. 如果香港一早暴動左.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-30 11:59 發表

我認同過去有部份地方封控過嚴。
但另一方面,在封控期間,在封控區內又不斷揾到新個案播,即係證明有封控需要啦!
中央亦已改善左,有48小時內核酸陰性報告,甚至可以跨省。
個案一定會搵到
大陸人口多. 點解冇限制出街口罩令? 你唔覺得呢點諗唔通咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]