• 瀏覽: 51,990
  • 回覆: 7
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2022-11-29 00:04 發表

鄉下路時速又限制多少有冇超速?這才是關健,明知視野不佳繼續生死時速,衹因家中有個包氏大人。
條路限速50,佢行53(由被告車cam 影片計出嚟,有誤差,就算雷射槍都要超過55先算超速),所以法律上佢冇超速!就算些微超速但不是做成意外原因,意外原因係行人突然走出馬路,而離車距離不足以剎車!
當日風和日麗,視野並冇不佳!亦冇死車,樹係路上自然物,如嗰度過馬路有危險,路政署應加欄杆!法律責任不在司機!

呢單野好多人都話撞死人判3000咁輕!
我以前有個親戚,撞死人乜事都冇,因嗰個人自殺,突然跳出馬路係我親戚車前面~2呎!咁各位又認為合唔合理?
如認為合理,咁行人離架車幾多呎跳出馬路被撞死司機都叫合理呢?3呎,4呎,10呎……?律師嗰單就~40呎!政府化驗所專家話唔夠去反應剎車,車係會直撞行人!

引用:
原帖由 hwho 於 2022-11-29 07:58 發表

你有冇考過車牌?
如果係行人過路線前有人, 唔使減速留意咩? 仲行50已經有問題啦.

佢打個point主要係話佢畀物件遮住視線睇唔到.
但正常揸車嘅, 老遠都睇到啦. 真係睇唔清, 更加會減定速先.
呢啲point, 法律上用當然得啦. 但係唔係真嘅, 大家心照拉.
你講既有道理,但唔係法理,你話要行慢,行幾慢先合法?40?30?……如你行20,個行人又突然仆出嚟你轆死佢,根據你邏輯,要判你誤殺坐10年!咁樣冇人揸車啦!
你揸車見路邊有樹,有行人過路線要慢駛逐呎逐呎行?行人可以跳出嚟係你車前唔夠一呎,所以每秒行一呎最安全!

引用:
原帖由 Regjamie 於 2022-11-29 09:29 發表
所以由細到大,大人都叫你比心機讀書,係冇錯架!讀夠書,多選擇,仲有好多你估不到的優待的。
又唔係㗎,香港法律係交通意外偏幫行人,交通意外撞死人,差人第一時間告司機危駕至他人死亡,唔使揾證據,司機要自己揾證據抗辯!如冇車cam 還原個意外發生, 個律師司機一定入罪!

引用:
原帖由 hwho 於 2022-11-29 09:34 發表

你先無邏輯, 無人叫你成段路20. 係唔清楚路況時, 拖break落30好正常, 一睇清楚咪即刻踩油上50囉.
另外, 你真係講得就講, 你知唔知20係咩速度? 20都撞得死人? 係唔踩break, 定向住人撞先? 呢啲一定係謀殺啦.

行人跳出嚟, 就一定撞死? 真係笑死人. 你睇下咩車速先啦.
行20撞唔死人?20即車每秒行18呎!行人仆出嚟瞓係條路上離架車5呎,你有0.45秒反應,你剎唔剎到?(專家話要0.95秒反應時間)。
你架車剎唔到轆過佢個頭,死唔死得?
都話叫你逐呎行,一定剎到,如都剎唔到,揾個人落車係車前開路!

引用:
原帖由 hkufo哥 於 2022-11-29 09:43 發表

限速50,唔等於開50撞死人無事,限速50只係禁止你開車超過50,駕駛者要小心以安全速度行駛,佢被判不小心駕駛,就即是佢沒有小心駕駛,沒有小心駕駛而撞死人,就要承擔責任,其實佢應該另要賠償給死者家屬,不過這些錢就保險公司俾
其實你有冇睇成件意外理據?官根據政府化驗所報告,行人出現俾司機見到至撞擊,只有0.83秒,專家話人反應時間參考係0.95秒,即司機冇可能撞人前剎車,即意外冇可避免!行53或50都會直撞行人!意外責任全在行人!
就係司機行53,所以入不小心,如行50以下,不小心都入唔到!

引用:
原帖由 thinking2014 於 2022-11-29 09:59 發表

1. 涉事路段有樹枝阻擋視線,為何駕駛者無足夠小心地注意到且收慢車速?
2. 根據新聞圖片,案發地點,即私家車撞到死者位置嘅後方不遠處為轉彎位,彎位睇唔清前方為何並未有收慢車速而反而車速要開至上述路段之極限多少少53?足夠小心慬慎?
3. 司機於撞到死者前究竟有無剎車?有無踩過break ?定係撞到死者先踩break ?為何撞到死者後逾40米才停下?撞到前已踩break ,跟撞到後先踩break ...
據知,又車cam 影片,行人出現至被撞係0.83秒!
你所講有道理,但唔係法理,要告危駕唔夠理據!冇過線,冇飲酒,超速少少(但計埋5公里誤差,超速都未必入到),點告危駕?

引用:
原帖由 cunningman 於 2022-11-29 10:02 發表

撞到人要40米才停車?
車速多少才能停下?40米呀!!
車速由車cam 片計到~53,撞人前冇可能剎車!
至於撞人後,人人反應唔同,可以好大差異,有人鎮定可以即剎,有人太驚,完全冇反應或幾秒後先有反應!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]