• 瀏覽: 11,594
  • 回覆: 22
港人疫下生活復常,人生大事之一的結婚宗數亦回升。結婚資訊平台「生活易」於9月至11月訪問1,226名於今年至2024年間

點解要比人情?
有冇人真是請人飲,不收人情or全部人情捐比慈善?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221128/bkn-20221128173522718-1128_00822_001.html

系邊度擺係你既事,唔系我話事,點解我要幫你埋單,話明人情,緊系睇交情,你系麥當勞度擺,我系fd既一樣封大人情。

人情唔係隨心嗎? 咩道理要有指標? 要人夾錢食飯?仲要確保你有利潤?

都幾貴噃!

引用:
原帖由 sam638sam 於 2022-11-28 21:52 發表
人情唔係隨心嗎? 咩道理要有指標? 要人夾錢食飯?仲要確保你有利潤?
exactly 

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-11-28 21:17 發表
港人疫下生活復常,人生大事之一的結婚宗數亦回升。結婚資訊平台「生活易」於9月至11月訪問1,226名於今年至2024年間

點解要比人情?
有冇人真是請人飲, ...
吊,我唔去得啦呱。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-11-29 00:09 發表

吊,我唔去得啦呱。
話派餅咭都要三百
叫他什麼也不派比我

有企硬?!

人情企硬千五
邊個講既 ?

道德綁架?🤩

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-11-29 00:19 發表

話派餅咭都要三百
叫他什麼也不派比我
蝕3百都好過比1500去食一餐,慳返1200可以食好多野(2次自助餐)

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-11-28 21:19 發表
系邊度擺係你既事,唔系我話事,點解我要幫你埋單,話明人情,緊系睇交情,你系麥當勞度擺,我系fd既一樣封大人情。
同意,我諗好多新人都係咁諗,啲所謂人情公價好多時只係垃圾記者自己寫出來

引用:
原帖由 sam638sam 於 2022-11-28 21:52 發表
個指標可能只是垃圾記者寫出來,啲新人可能冇諗過呢

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2022-11-29 14:59 發表

個指標可能只是垃圾記者寫出來,啲新人可能冇諗過呢
比唔夠千五係咪唔比入場?

ON L 99

乜叫人情企硬?俾唔足,唔準食?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]