• 瀏覽: 21,556
  • 回覆: 147
+4
引用:
原帖由 michaelccc 於 2022-11-28 21:18 發表

其實四電一腦掉係真係唔駛俾錢㗎喎
打個電話回收商就會上門回收
佢係你買件新電器果時已經比咗....

其實其他垃圾都應該要係咁做㗎喎
你件嘢咁多包裝其實唔係我想㗎喎
而且收製造商係應該,而且容易處理
應該係要源頭減費....

而且明明我買件嘢送個袋
果個袋可以用嚟裝垃圾
咁就唔浪費
宜家要買個膠袋嚟裝個本來可以放垃圾嘅膠袋
仲浪費.....
四電一腦咪有張貼紙嘅,哩張野百幾蚊架,費用加埋係你買電器時嘅價錢入面,你估真係免費咁爽咩,俾咗你唔知咋。

咁即係點呀?

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-11-28 22:05 發表

四電一腦咪有張貼紙嘅,哩張野百幾蚊架,費用加埋係你買電器時嘅價錢入面,你估真係免費咁爽咩,俾咗你唔知咋。
係㗎
所以咪話直接喺買果時俾咗佢咪大家都方便囉

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-11-28 15:00 發表
政府擬明年底推行垃圾徵費計劃,市民日後須購買指定垃圾袋棄置垃圾,惟政府卻叫停指定垃圾袋招標。環保署解釋﹐由於所有能完全符合技術要求的標書,標價都高於預期,故要取消招標。不過,署方未提重新招標的時間,僅稱目標仍是最快明年落實垃圾收費。
環團批評,署方在準備標書時未詳細考慮本地情況能否配合,是準備不周「抵打屁股」,擔心垃圾徵費會因此延遲半年才能實施。

...
呢啲就係好好嘅樣辦,香港成日都係咁,乜都拖長時間去做,講既時候就天下無敵,到做嘅時候就有心無力,之后就不了了之,浪費晒之前支出嘅金錢。

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-11-28 15:07 發表
果條局長星
臨失業前搞大龍鳳
一早都講咗行唔通
市民只會掉去街邊垃圾桶
或者淘寶高仿膠袋
「光頭星」任內一事無成;索性殺局啦!!

引用:
原帖由 tomymt 於 2022-11-28 15:12 發表
根本用厚身垃圾袋已不符合環保!要追究光頭星?香港環境亦難以計算徵費?如公屋有垃圾糟?多層大廈點計?大廈樓下有舖?垃圾放喺門口?街口又有垃圾房?我見過有人掉包垃圾在垃圾筒附近!
禁止食肆外賣, 先至有效減廢~

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-11-28 16:11 發表
到時用乜袋都無所謂喇, 都係拎垃圾出街掉啫
政府可以學台北、新加坡, 街上一個垃圾桶都唔放~

引用:
原帖由 狗會好很狗 於 2022-11-28 16:40 發表
香港攪環保已經困難,仲要由這些廢柴安排,行幾條街都冇回收桶,真糸嘥鳩氣。
好彩有班廢佬摷垃圾桶, 執野去賣, 堆填區先至無禁大鑊~

引用:
原帖由 wtf_name 於 2022-11-28 19:23 發表
啲膠袋要防偽標誌,技術可能同印銀紙差唔多。
每個垃圾袋都有bar code登記, 再交去指定收集站, 由專人核實~

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2022-11-28 19:23 發表
一D嘢冇用就要揼架啦,唔揼難道食咗佢?垃圾徵費,盞一D人一係將D垃圾偷偷揼出街,一係收埋喺屋企,結果香港越來越多垃圾屋。要減少廢物,應該多開發回收工業,取代堆填區。
有土地問題吖!!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-11-28 21:06 發表
拖延計劃?
呢d唔係應該叫做「完善計劃」嗎?
同立廿三條一樣, 要想清想楚先~

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2022-11-28 21:11 發表
到時公屋區可能
會有好多高空擲物
住公屋區嘅市民要小心D。。。
一定要行入『五步基』吖!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-11-29 00:51 發表

好彩有班廢佬摷垃圾桶, 執野去賣, 堆填區先至無禁大鑊~
佢地唔廢,最廢糸個D酒鬼,煙產,糸街隨地吐痰,搭車打尖,成日拎住份波經馬經。

引用:
原帖由 hugeching 於 2022-11-28 15:03 發表
開始徵費之後個個其實都會掉少啲,點解仲要拖咁耐~~
對有錢人有影響嗎? 只準富人掉垃圾?

其實應該公度啲 用稅收去計徵費 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]