• 瀏覽: 21,410
  • 回覆: 147
+4
外國2成因為係外國人,中國人有0.2成都假啦。邊個監控?唔講周街掉,大廈清潔同你翻開續個睇?咪咁撚on79啦

光頭星添煩添亂
取消徵費是德政

唔知到時有冇得淘呢種膠袋呢

留低啲19蘇州屎
條光頭星正一仆街嚟咖!

光頭星話之你,關人個關

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-11-28 17:51 發表

係講漏咗地盤
最怕喺連馬桶都重新出動番 .........

垃圾袋精廢根本行唔通,最需要回收就係環保署所有垃圾職員

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-11-28 15:00 發表
政府擬明年底推行垃圾徵費計劃,市民日後須購買指定垃圾袋棄置垃圾,惟政府卻叫停指定垃圾袋招標。環保署解釋﹐由於所有能完全符合技術要求的標書,標價都高於預期,故要取消招標。不過,署方未提重新招標的時間,僅稱目標仍是最快明年落實垃圾收費。
環團批評,署方在準備標書時未詳細考慮本地情況能否配合,是準備不周「抵打屁股」,擔心垃圾徵費會因此延遲半年才能實施。

...
垃圾政策,單純增加基層開支。
特別新生家庭,只係進一步去剝削年輕家庭。

先唔講日常生活一家幾口有幾多。

有用紙尿片既新生家庭同有bb既知道固定兩大袋紙巾尿片。

拖延計劃?
呢d唔係應該叫做「完善計劃」嗎?

以香港人唔好蝕,唔好執輸,無著數唔做性格
到時周街垃圾真係要搵兜巴星食撚晒佢

到時公屋區可能
會有好多高空擲物
住公屋區嘅市民要小心D。。。

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-11-28 17:49 發表

香港人最叻變通,大家會諗到方法丟垃圾唔使俾錢,但又唔會減少垃圾量噃。就好似四電一腦咁,照樣可以唔俾錢照丟。
其實四電一腦掉係真係唔駛俾錢㗎喎
打個電話回收商就會上門回收
佢係你買件新電器果時已經比咗....

其實其他垃圾都應該要係咁做㗎喎
你件嘢咁多包裝其實唔係我想㗎喎
而且收製造商係應該,而且容易處理
應該係要源頭減費....

而且明明我買件嘢送個袋
果個袋可以用嚟裝垃圾
咁就唔浪費
宜家要買個膠袋嚟裝個本來可以放垃圾嘅膠袋
仲浪費.....

唔該ICAC查查光頭星啦

引用:
原帖由 wow... 於 2022-11-28 17:57 發表
指定垃圾袋不切實際,很多家庭都用街市買菜的袋當垃圾袋,指定垃圾袋只會袋中有袋,增加膠袋的用量
呀前局長自己都唔會買菜
又點會知本時啲人點用.......

引用:
原帖由 videowatcher3 於 2022-11-28 20:52 發表

最怕喺連馬桶都重新出動番 .........

講起馬桶,我見過D舊樓屎渠砂井入面有好多大家估唔到嘅野,例如蘋果,橙,玩具,胸圍,底褲,首飾,唔排除大家以後當馬桶係垃圾桶咁用。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]