• 瀏覽: 25,953
  • 回覆: 126
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-11-28 14:49 發表

由我懂事開始至今都近半個世紀,
不停聽到人講呢個歐洲國家唔妥老美,果個歐洲國家又唔妥老美……

但聽左幾十年.....一轉頭又話歐洲國家由老美領導......
你估歐洲好想跟老美咩.
打完二戰, 成個北約部署左係歐洲. 你估啲美軍真係只做軍事野咩.
實質同CIA一齊滲透緊歐洲嘅政治 - 扶植自己友, 打壓唔聽話嘅政客, 收集黑材料 (唔係點會連默克爾都被竊聽).

歐洲好多政客都畀老尾揸集痛腳. 唔想落台, 唯有係政策上配合老尾囉.

所以老尾係食硬歐洲.
佢地咁大膽黐中國, 好大機會有黑材料面世, 最後都要落台.

不過另一方面, 亦反映歐洲商界好大壓力, 唔係都唔會迫自己嘅政府去送死.

法國佬畀人明洞咗隻核潛艇,唔通仲未醒咩?!🤭

原來歐洲人會醒

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-11-28 17:38 發表

全世界除咗台灣之外所有人都討厭老美,包括歐日韓哩D所謂盟友。歐洲佬因為血源而親美,日本經濟被美國控制而親美,韓國怕北韓而親美。而家歐洲佬醒覺轉軚,中日關係如果可以更好,中國可以成為日本經濟支柱幫日本擺脫美國,韓國向中國示好,中國亦可以叫北韓乖乖地唔好再玩野,甚至速成南北韓統一。美國冇乜存在價值架啦。
望就咁望啦!

引用:
原帖由 棧道 於 2022-11-28 18:36 發表
原來歐洲人會醒
等睇美犬反咬主人

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-11-28 14:49 發表

由我懂事開始至今都近半個世紀,
不停聽到人講呢個歐洲國家唔妥老美,果個歐洲國家又唔妥老美……

但聽左幾十年.....一轉頭又話歐洲國家由老美領導......
大量東歐國家加入歐盟,變相令西歐權力中心分薄,再控制輿論同收買各國政棍令西歐大國面對輿論壓力屈服跟從,原本歐盟由德法揸旗,但德國首先被滲透投降,得番法國獨力難支

點會咁快醒來吖

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-11-28 18:50 發表

大量東歐國家加入歐盟,變相令西歐權力中心分薄,再控制輿論同收買各國政棍令西歐大國面對輿論壓力屈服跟從,原本歐盟由德法揸旗,但德國首先被滲透投降,得番法國獨力難支
法國都有個黃背心計時炸彈隨時引爆

引用:
原帖由 pooh1971 於 2022-11-28 14:59 發表
始終『西西相衛』, 白皮始終都會如一, 劍指中國. 
用毛主席嘅講法,歐、美係白人之間嘅內部矛盾,歐美同中國則係敵我鬥爭。

歐豬咁快醒?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-11-28 14:54 發表

亦可能有痛腳在老尾手,你知老尾監控盜聽咁勁
第一個歐盟主席馮德萊恩,見佢all in 不顧一切制裁俄羅斯,以為普京殺咗佢全家。

鹵味只係借勢踢走競爭對手

老美當知道自己嘅獵物唔上釣,就梗係要搵班細佬食咗隻死貓啦🤣

引用:
原帖由 理+誠 於 28-11-2022 19:03 發表

用毛主席嘅講法,歐、美係白人之間嘅內部矛盾,歐美同中國則係敵我鬥爭。
中國內部各個省份亦有內部矛盾,人與人的相處就會有問題存在,如何在解決這些問題的同時還要協同大家好好辦大事才是最困難之事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]