• 瀏覽: 33,288
  • 回覆: 203
+7
所以話,香港多年來一直話咩香港最大問題係住屋需求,其實係個嚴大藉口

香港自回歸後,其實最唔缺就係住屋,只係有屋唔肯住

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 1=1234 於 2022-11-28 22:09 發表

我返港島工,同心村太遠,有啟德就正😚
就嚟再有大量啟德嘅公屋、居屋、中轉工供應,密切留意申請日期

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-11-28 23:23 發表

呢的嘢 , 唔係你話做就做㗎, 仲有, 係捐晒, 唔係損晒。曾經春X底有小小錢, 都未必可以做低端人口, 未必過到審查, 因為仲要睇你住邊到, 自己有得住, 亦都未必乎合呢個低端嘅資格。更重要嘅係, 最緊要過到自己嘅心理關口。我記得,  我地舊一代, 就算當時點窮, 都唔會去綜援, 讀書果陣, 父母點辛苦, 都唔會比我地申請書薄津貼, 因為當時攞綜援同申請書薄津貼, 係一定會比人睇唔起。當年就 ...
香港綜援人口(唔係指綜援家庭)近200萬

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-11-28 23:28 發表

香港綜援人口(唔係指綜援家庭)近200萬
你所指既綜援人口係指乜

引用:
原帖由 1=1234 於 2022-11-28 22:26 發表

我去過,雲吞面幾好食,仲有咩咁好食?燒味飯幾平,平過銅鑼灣

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-11-28 23:25 發表

就嚟再有大量啟德嘅公屋、居屋、中轉工供應,密切留意申請日期
我地單人,公屋無望了,只希望有簡約公屋或過渡屋

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-11-28 23:56 發表

等我去睇下先🧡🧡🧡

引用:
原帖由 1=1234 於 2022-11-28 23:59 發表

等我去睇下先🧡🧡🧡

政府自己通知d公屋輪候者邊度有中轉屋申請,好過靠新聞靠NGO宣傳,好多人唔睇新聞又唔係日日上房署個網

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-11-29 00:04 發表

Looks good😋

引用:
原帖由 andonlyu 於 2022-11-28 23:45 發表

你所指既綜援人口係指乜
由政府支助生活人士

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-28 10:52 發表

輪到揀公屋,市區又嫌舊,新樓又嫌遠
x2

其實入住率唔滿先係好

證明真正有需要的人可以真係有得改善居住環境

口講幾慘幾慘,但唔願搬既,可繼續住現時的幾慘幾慘居所

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]