• 瀏覽: 33,348
  • 回覆: 4
+7
引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-11-28 09:50 發表
(星島日報報道)政府近年與發展商及非牟利團體合作,積極推動過渡性房屋,希望幫助一些仍在輪候公屋、正住在劏房或天台屋等不適切居所的家庭,改善居住環境。不過卻出現「有屋無人住」的情況,其中位於元朗的大型過渡性房屋項目「同心村」,入伙半年有多,但目前入住率只有五至六成。負責營運的機構說,不少入住的家庭除生活質素提高外,家人之間的關係也獲得改善。   位於元朗東頭的同心村,獲新鴻基地產提供意見支持,今年五 ...
其實可以多區起呢D屋.
依家少人住. 應該係因為唔係咁多人想住果區.
換成多區都有呢D咁既屋. 就可以先解決左輪候住屋問題.

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 11:29 發表

成本呢?
政府同私人機構合作架嘛..
以依家樓市係咁跌既情怳下...
私人機構同政府合作咪當係搵下 "外快" 幫補收入囉.

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:04 發表

你提議遍地開花式起過渡性房屋
咁地呢?
又對該地區嘅規劃有無影嚮?
呢啲都係成本
以前都有人提議過. ---天穚底.
好多天橋底地方都浪費左既...用黎起呢D屋就易既..

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:16 發表

有無影嚮天橋嘅維護?
又如果萬一冧天橋,咁咪一鑊熟?
而且天橋會有大型貨車行駛,住喺嗰度真係ok?

你有無留意各地嘅天橋都好乾淨,唔俾有任何人聚居、潛建
露宿者好多地方瞓,公園、山邊木/鐵皮屋
但點解天橋底咁出名?
咪因為打擊得較勤力囉
首先呢D 屋都係臨時性既房屋企.

你話冧天橋..香港幾可有呢D事發生呢!? (CHING鍾意諗到所有野都最差咁喎)
日日有車禍死人都唔禁車啦....
因為係有個"需要"喺度嘛

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:29 發表

我先指出影嚮維護
你係要focus喺冧天橋度
唔係我諗得最差
係冧天橋搶眼球

臨時性唔係大曬
住人就要有自來水管、排污水管、電(煤氣當你唔洗)、仲有網絡
點舖設?

我雖然唔係學建築
但觀乎咁多城市都無用天橋底
我估係有意思嘅
起左天橋既地, 邊個會想去起樓呀!?
個原因咪就係一條天橋阻住晒規劃囉...
水電果D配套... 從來都係由無到有既...
要諗臨時既好多方法既.

以前住木屋,徒置區人仲多啦. 咪一樣安排到.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]