• 瀏覽: 33,304
  • 回覆: 203
+7
政府可唔可以搞少d形象工程?
既然有人手有資金可以興建和管理過渡房屋
點解唔將呢啲資源用作加快興建公屋進度?

龍床不及狗竇。

引用:
原帖由 Bosco321 於 2022-11-28 12:34 發表
用小小錢起同心村,結果只有5至6成入住率,証明咗入住公屋是有需求,但不是迫切性的,數字是最成實嘅😂😂😂
小小錢? 當日撥款10億起同心村,埋單唔知有冇找。如果100%入住,1800個單位就每個55萬,用5年。
如果一半入住,就每單位受助人成本係110萬。

起幢住50年的公屋都係50-100萬內!

成件事從效益睇係十分岸居,只係短時間內用好多錢去解決一部分問題

又要馬兒好

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 12:10 發表

以前都有人提議過. ---天穚底.
好多天橋底地方都浪費左既...用黎起呢D屋就易既..
其實師兄你有冇在天橋底的籃球場打過波,或者呢啲橋底位置嘅社區設施停留過,啲大型貨車經過的隆隆聲日夜不停在你頭上拷打,如果你覺得無問題的話,點解政府唔俾地盤通宵打樁呢?

有屋冇人住,有人冇屋住。

聖公會福利協會助理總幹事姜彩燕解釋,目前同心村的入住率只有約五、六成,部分原因是有少數住戶已經獲編配公屋。她表示,本港有二十萬輪候公屋人士,但只有政府有第一手的資料,建議政府幫忙宣傳過渡性房屋項目,例如發信通知輪候公屋人士等。

咁不如政府自己負責返管理同出租。

本身係公屋地,起埋啲唔可以長住既地方咁有咩用

住市區劏房的人通常唔肯住新界, 唔肯用多啲交通時間, 唔想多啲交通費, 呢啲係取捨問題, 要住市區, 就要將就將就, 唔好多多意見, 我也想住香港島市區, 方便返工, 諗完一大排.....我咪又係住新界

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-11-28 10:02 發表
住劏房好多人好hea, 乜都唔得、唔知……,你餵埋佢食都話唔識!
可憐人必有可恨之處

引用:
原帖由 gustavhe 於 2022-11-28 13:22 發表

其實師兄你有冇在天橋底的籃球場打過波,或者呢啲橋底位置嘅社區設施停留過,啲大型貨車經過的隆隆聲日夜不停在你頭上拷打,如果你覺得無問題的話,點解政府唔俾地盤通宵打樁呢?
師兄算把啦 9嗡啫唔駛認真喎 香討發言邊駛經大腦架 放輕鬆輕鬆

睇呢啲報導就睇得出點解香港點都走唔出黑暴嘅魔掌

起在太平山頂豪宅隔離,窮鬼-定又唔領情,交通唔方便,咁將市區所有大型公園改建過渡屋,窮鬼-定歡迎,環保撚必定反對,特首你哋做啦。

引用:
原帖由 颱風小子 於 2022-11-28 12:43 發表

年期短,上屋搬下屋,租又唔係平過人,如果計埋其他開支,除非原本都係住附近就話啫
中肯,唔係住開原朗,返工返學車錢都系返度。  仲有劏房都有租約,唔係話搬就搬,呢度好多人無租過樓。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-28 12:54 發表

樓下冇商場,又冇港鐵站,巴士總站
起碼要似日本公屋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]