• 瀏覽: 33,305
  • 回覆: 203
+7
柒棺根本唔識點做,諗埋晒d怪胎出嚟,一換人就話之你又有得卸,柒中高手

距離港鐵元朗站只八分鐘步程.... 

嫌遠?

大陸移民攞福利重要嫌三嫌四

又要交租, 又唔係市區, 又唔方便, 總之一堆理由

政府應該強D
唔要果D人,冇得排公屋

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:29 發表

我先指出影嚮維護
你係要focus喺冧天橋度
唔係我諗得最差
係冧天橋搶眼球

臨時性唔係大曬
住人就要有自來水管、排污水管、電(煤氣當你唔洗)、仲有網絡
點舖設?

我雖然唔係學建築
但觀乎咁多城市都無用天橋底
我估係有意思嘅
起左天橋既地, 邊個會想去起樓呀!?
個原因咪就係一條天橋阻住晒規劃囉...
水電果D配套... 從來都係由無到有既...
要諗臨時既好多方法既.

以前住木屋,徒置區人仲多啦. 咪一樣安排到.

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:29 發表

我先指出影嚮維護
你係要focus喺冧天橋度
唔係我諗得最差
係冧天橋搶眼球

臨時性唔係大曬
住人就要有自來水管、排污水管、電(煤氣當你唔洗)、仲有網絡
點舖設?

我雖然唔係學建築
但觀乎咁多城市都無用天橋底
我估係有意思嘅
CHING, 日本有晌天橋底開既餐廳呀

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-11-28 10:02 發表
住劏房好多人好hea, 乜都唔得、唔知……,你餵埋佢食都話唔識!
要大、要近市區、要校網好、要街市購物方便。

唯一唔要就係錢同努力,最好唔駛錢,躺平就有,最好有得揀同佢揀先,仲有津貼(事實係已經派緊津貼比排公屋的人)

以前綜合左部分「偽基層」的心態。

隔離私樓采葉庭租緊幾錢?  

[url]https://www.google.com/maps/dir/%E5%85%83%E6%9C%97%E5%85%83%E6%9C%97%E7%AB%99/''/@22.4488614,114.0317115,17z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x3403f0a6680f5f91:0xa49fcb3b1325d19d!2m2!1d114.0347702!2d22.4460876!1m5!1m1!1s0x3403f175dba54fdb:0x6b77603c99afa6d6!2m2!1d114.0330719!2d22.4516253!3e2[/url]

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 12:24 發表

首先呢D 屋都係臨時性既房屋企.

你話冧天橋..香港幾可有呢D事發生呢!? (CHING鍾意諗到所有野都最差咁喎)
日日有車禍死人都唔禁車啦....
因為係有個"需要"喺度嘛
噪音同空氣問題你係搞唔掂的

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-11-28 11:06 發表

好多人住劏房係因為返工時間短,車費平左..
要遷往山旯旮既地方,就算租金平..時間,車錢又用多左..
計落未必有著數...
唔係話歧視, 但窮人既時間唔係咁值錢, 我同意交通費係貴, 但平二三千蚊租喎, 搭車一定用唔晒, 依家仲有交通津貼, 居住面積又大咗, 點計都有著數

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 13:00 發表

起左天橋既地, 邊個會想去起樓呀!?
個原因咪就係一條天橋阻住晒規劃囉...
水電果D配套... 從來都係由無到有既...
要諗臨時既好多方法既.

以前住木屋,徒置區人仲多啦. 咪一樣安排到.
以前有公屋分廁所添啦,依家接受到?
木屋咪大火燒咗囉
依家可以有咁唔合規嘅住房?

引用:
原帖由 Gisselle 於 2022-11-28 13:01 發表

CHING, 日本有晌天橋底開既餐廳呀
我估唔多?
係歴史因素定釘子戶?
斷估唔會係規劃呱

其實都幾山旯旮,但又唔算太差,行多十分鐘啫

引用:
原帖由 那些年 於 2022-11-28 13:06 發表
隔離私樓采葉庭租緊幾錢?  

https://www.google.com/maps/dir/元朗元朗站/''/@22.4488614,114.0317115,17z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x3403f0a6680f5f91:0xa49fcb3b1325d19d!2m2!1d114.0347702!2d22.4460876!1m5!1m1!1s0x3403f175dba54fdb:0x6b77603c99afa6d6!2m2!1d114.0330719!2d22.4516253!3e2
係啲人唔識以為好遠,其實有小巴去市中心,行去yoho都係15分鐘,仲要前面南生圍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]