• 瀏覽: 33,318
  • 回覆: 203
+7
引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 12:10 發表

以前都有人提議過. ---天穚底.
好多天橋底地方都浪費左既...用黎起呢D屋就易既..
有無影嚮天橋嘅維護?
又如果萬一冧天橋,咁咪一鑊熟?
而且天橋會有大型貨車行駛,住喺嗰度真係ok?

你有無留意各地嘅天橋都好乾淨,唔俾有任何人聚居、潛建
露宿者好多地方瞓,公園、山邊木/鐵皮屋
但點解天橋底咁出名?
咪因為打擊得較勤力囉

已財赤,應該減綜援戶租金資助

香港大把地,大把刁空官地,多多公屋都起到。

市民要住旺角區,這是權利

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:16 發表

有無影嚮天橋嘅維護?
又如果萬一冧天橋,咁咪一鑊熟?
而且天橋會有大型貨車行駛,住喺嗰度真係ok?

你有無留意各地嘅天橋都好乾淨,唔俾有任何人聚居、潛建
露宿者好多地方瞓,公園、山邊木/鐵皮屋
但點解天橋底咁出名?
咪因為打擊得較勤力囉
首先呢D 屋都係臨時性既房屋企.

你話冧天橋..香港幾可有呢D事發生呢!? (CHING鍾意諗到所有野都最差咁喎)
日日有車禍死人都唔禁車啦....
因為係有個"需要"喺度嘛

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 12:24 發表

首先呢D 屋都係臨時性既房屋企.

你話冧天橋..香港幾可有呢D事發生呢!? (CHING鍾意諗到所有野都最差咁喎)
日日有車禍死人都唔禁車啦....
因為係有個"需要"喺度嘛
我先指出影嚮維護
你係要focus喺冧天橋度
唔係我諗得最差
係冧天橋搶眼球

臨時性唔係大曬
住人就要有自來水管、排污水管、電(煤氣當你唔洗)、仲有網絡
點舖設?

我雖然唔係學建築
但觀乎咁多城市都無用天橋底
我估係有意思嘅

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-11-28 10:03 發表
山旮旯咁遠, 又多蚊...............
住劏房好

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-11-28 10:43 發表
嫌遠??
會所都無

住劏房大多數都係窮西
元朗出市區返工
當$15一程來回$30
一個月$1000
主要原因吧

唔係地鐵上便,又無靚景、名校網,點吸引人呀?

用小小錢起同心村,結果只有5至6成入住率,証明咗入住公屋是有需求,但不是迫切性的,數字是最成實嘅😂😂😂

大家認為主力起居屋,可唔可以解決到問題?

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-11-28 09:50 發表
(星島日報報道)政府近年與發展商及非牟利團體合作,積極推動過渡性房屋,希望幫助一些仍在輪候公屋、正住在劏房或天台屋等不適切居所的家庭,改善居住環境。不過卻出現「有屋無人住」的情況,其中位於元朗的大型過渡性房屋項目「同心村」,入伙半年有多,但目前入住率只有五至六成。負責營運的機構說,不少入住的家庭除生活質素提高外,家人之間的關係也獲得改善。   位於元朗東頭的同心村,獲新鴻基地產提供意見支持,今年五 ...
年期短,上屋搬下屋,租又唔係平過人,如果計埋其他開支,除非原本都係住附近就話啫

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-11-28 09:50 發表
(星島日報報道)政府近年與發展商及非牟利團體合作,積極推動過渡性房屋,希望幫助一些仍在輪候公屋、正住在劏房或天台屋等不適切居所的家庭,改善居住環境。不過卻出現「有屋無人住」的情況,其中位於元朗的大型過渡性房屋項目「同心村」,入伙半年有多,但目前入住率只有五至六成。負責營運的機構說,不少入住的家庭除生活質素提高外,家人之間的關係也獲得改善。   位於元朗東頭的同心村,獲新鴻基地產提供意見支持,今年五 ...
****1個臭閪,呢啲咪就係班濕鳩政府高官漠視民生同求撚其做嘅項目,你運房局局長有冇親身行下係咪真係8分鐘去到元朗站呀屌你,月租個價錢同市區公屋差唔多,但就因為你班搵三萬幾嘅pc仔霸鳩住晒啲單位,就局人哋去住呢啲偏遠嘅過渡性房
你公屋上樓都講緊要7至8年,咁呢個過渡性房屋合約點撚樣「2+1」呀屌你,人哋喺呢三年未上公屋,就已經係你政府問題,仲講乜鳩可以彈性處理呀

真係屌極你班9官都唔撚化!

引用:
原帖由 ~!!~ 於 2022-11-28 12:31 發表

會所都無
樓下冇商場,又冇港鐵站,巴士總站

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]