• 瀏覽: 33,347
  • 回覆: 203
+7
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 28/11/2022 11:00 發表

最好乜都唔幫,等佢地自己解決
所以話, 條龍咁長, 必有其原因。

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2022-11-28 09:50 發表
(星島日報報道)政府近年與發展商及非牟利團體合作,積極推動過渡性房屋,希望幫助一些仍在輪候公屋、正住在劏房或天台屋等不適切居所的家庭,改善居住環境。不過卻出現「有屋無人住」的情況,其中位於元朗的大型過渡性房屋項目「同心村」,入伙半年有多,但目前入住率只有五至六成。負責營運的機構說,不少入住的家庭除生活質素提高外,家人之間的關係也獲得改善。   位於元朗東頭的同心村,獲新鴻基地產提供意見支持,今年五 ...
好多人住劏房係因為返工時間短,車費平左..
要遷往山旯旮既地方,就算租金平..時間,車錢又用多左..
計落未必有著數...

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-11-28 11:06 發表

所以話, 條龍咁長, 必有其原因。
我見好多舊公屋,大把吉屋冇人住

其實好多基層既人所有生活都係附近攪掂哂,
佢地返工/返學/買餸/超市/食飯都係用雙腳攪掂,

對呢班人來講車費係成本, 交通時間都係成本,
要搭程車,
好多人都寧願係大馬唔租湯房.

8分鐘步程去元朗站唔算偏遠下話?
就咁睇,我覺得吸引
但租金有啲貴,2370-4950
同我印像中2000樓下租金嘅公屋有差距,但都比劏房平啦

宣傳不足居多

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 10:42 發表

其實可以多區起呢D屋.
依家少人住. 應該係因為唔係咁多人想住果區.
換成多區都有呢D咁既屋. 就可以先解決左輪候住屋問題.
成本呢?

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-11-28 10:41 發表
所以政府的重點不是找邊緣地建屋,而是把人口少的地方商業化,增加就業機會,就會吸引人口移到該地區,人口多私樓也跟著多,政府不用搞什麼規劃。
你以為
唔搞規劃亂到九彩,日日打交哎交都有之

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-11-28 10:02 發表
住劏房好多人好hea, 乜都唔得、唔知……,你餵埋佢食都話唔識!
你試下長期攞綜援,日日屈喺屋度
生活技能完全退化
亳無謀生能力
然後好快就摺埋

同社會接觸開嘅精靈好多
就算係呃綜援去打日薪現金出糧嘅工

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 11:29 發表

成本呢?
政府同私人機構合作架嘛..
以依家樓市係咁跌既情怳下...
私人機構同政府合作咪當係搵下 "外快" 幫補收入囉.

由頭到尾都系貪曾條港英走狗做出嚟,幾年都唔起公居屋E家先追落後仆街喇

從來嘈樓貴話冇屋住仲聲稱要住劏房既都唔係住劏房,只係眼紅人地層樓升幾多賺幾多而自己冇份。

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-11-28 11:35 發表

政府同私人機構合作架嘛..
以依家樓市係咁跌既情怳下...
私人機構同政府合作咪當係搵下 "外快" 幫補收入囉.
你提議遍地開花式起過渡性房屋
咁地呢?
又對該地區嘅規劃有無影嚮?
呢啲都係成本

引用:
原帖由 s336990 於 2022-11-28 12:04 發表

你提議遍地開花式起過渡性房屋
咁地呢?
又對該地區嘅規劃有無影嚮?
呢啲都係成本
以前都有人提議過. ---天穚底.
好多天橋底地方都浪費左既...用黎起呢D屋就易既..

又篤破咗外資 NGO 嘅謊言

有平樓冇人住,嘥哂d資源,邊個要負責?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]