• 瀏覽: 9,180
  • 回覆: 10
既然地鐵車廂已經逐步用內地的車廂,其他的也應該採購內地產品。即使一般市民在日常生活上也應該購買內地產品,不應該用其他國家的。尤其是不應該買對中國不友善的國家的貨品。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-11-27 17:56 發表
既然地鐵車廂已經逐步用內地的車廂,其他的也應該採購內地產品。即使一般市民在日常生活上也應該購買內地產品,不應該用其他國家的。尤其是不應該買對中國不友善的國家的貨品。
香港似終唔同內地,香港背靠祖國,放界界,不需要固步自封。其實國際政治是很複雜。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-11-27 17:56 發表
本港醫療業界全是西方藥業傳銷員,醫學會如是、藥劑師協會如是,就連醫管局亦如是!往往有既便宜又安全的國藥唔用,卻刻意硬銷西方的,輸送利益給外國!

引用:
吊那星,等國產,等能到幾時,唔化。

其實有比較 先知道邊隻好 香港用外國藥嚟試水溫 其實唔錯 起碼數據準確 唔係唔通攞外國嘅數據咩 而家都唔公佈啦 究竟外國是假疫苗有冇效 喺香港試下就知 可以同內地嘅二價疫苗比較

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2022-11-28 05:02 發表

香港似終唔同內地,香港背靠祖國,放界界,不需要固步自封。其實國際政治是很複雜。
我唔理咁複雜的世界政治,只知要用國貨。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-12-4 17:23 發表

我唔理咁複雜的世界政治,只知要用國貨。
其實如果全中國人只用國貨,對國際貿易唔係一件好事,對中國亦唔係一件好事。愛國都要有腦

引用:
政府必須有中國以外產品供市民選擇

引用:
原帖由 motivate 於 2022-11-27 21:01 發表
港府與公衛專家裡
大多數都是西方醫藥公司代理
復必泰大中華代理
係上海復星集團喎
復星唔只代理仲係投資者有復必泰股權
仲有復星呢間內地上市公司
亦係國產疫苗,國藥新冠疫苗最大股東

全世界先進國家,唔會只買或投入單一疫苗
多買幾種唔同技術,預防邊種衰左,馬上有另一種可選
德國復必泰同內地合作,早就係內地研發生產mRNA疫苗

引用:
康希諾疫苗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]