• 瀏覽: 2,052
  • 回覆: 14
我老友 Eddie 又話俄軍得 3 日糧、烏軍巳打入莫斯科嘅。

俄軍撤出烏克蘭赫爾松(Kherson)近兩週後仍持續炮擊當地,烏克蘭當局11月25日表示,至今已造成至少32人死亡。俄軍轟炸導致烏克蘭各地電網瀕臨崩潰,多區斷電,當局指赫爾松已恢復供電,但全國仍有約600萬人無法取得電力。

歐洲新聞台(Euronews)26日引述當局指俄軍接連向赫爾松發射火箭彈,多棟建築遭受破壞,病人須從醫院疏散,民眾逃往西北部地區躲避襲擊。當局表示,政府首批疏散的100名居民已乘火車離開當地,當中包括26名兒童、7名嚴重病人及6名殘疾人士。

英媒26日引述烏克蘭警方當日稱,自收復赫爾松後,當地至少32名平民死於俄軍炮擊。

當局26日表示,赫爾松市已恢復供電。

烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelenskyy)25日晚表示,經當局搶修電網,供電已逐步恢復,斷電人數大減一半,但目前仍有約600萬人無法獲得電力供應。他呼籲民眾節約用電。

敖德薩(Odesa)、利沃夫(Lviv)、文尼察(Vinnytsia)及第聶伯羅(Dnipro)為缺電最嚴重的地區。

據估計,烏克蘭約 50% 能源設施在俄軍近日轟炸中遭到破壞。歐盟25日稱,將加緊援助烏克蘭恢復電力及供暖。

原文網址: 烏克蘭赫爾松續遭炮擊至少32人亡 全國600萬人仍斷電 | 香港01 https://www.hk01.com/article/840934?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/840934/烏克蘭赫爾松續遭炮擊至少32人亡-全國600萬人仍斷電

冇得玩啦,單方面戰略轟炸呀大佬。

俄軍輸左9年,而家果D係大6人假扮

烏克蘭又被 @hfceddie 燈死左 32 人,600萬人無電用,好慘

你老友Eddie日日發夢俄被烏滅,連自己住緊嗰度又禽流感又罷工又凍都唔理😂🤣😂🤣

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-11-27 15:54 發表
俄軍輸左9年,而家果D係大6人假扮
黃人不愧為作家,想像力太豐富了

引用:
原帖由 cp-76 於 27-11-2022 16:02 發表

黃人不愧為作家,想像力太豐富了
刀未講係香港景刷假扮

烏克蘭人民, 選咗隻澤連狗出嚟, 自食其果.

引用:
原帖由 touya08 於 2022-11-27 15:59 發表
你老友Eddie日日發夢俄被烏滅,連自己住緊嗰度又禽流感又罷工又凍都唔理😂🤣😂🤣
你老友有冇話凍到條鳩縮到去咗邊都找唔到

害我哋加電費幾成條數都末計
當年曾投票比澤蓮CK的儍仔應該找數

凍死省子彈

烏克蘭人民選左個垃圾總統

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-11-27 15:52 發表
我老友 Eddie 又話俄軍得 3 日糧、烏軍巳打入莫斯科嘅。

...
樓主好似誤交損友。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-11-27 16:03 發表
烏克蘭人民, 選咗隻澤連狗出嚟, 自食其果.
選舉有冇黑幕烏克蘭人都唔知
根本烏克蘭嘅今天係美國一手一腳做成
俾美國揀中躲得過初一躲唔過十五
避無可避

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-11-27 15:52 發表

...
你老友eddie係英國用now睇世界盃近呢幾日好似無出現過

主題標籤 #烏克蘭
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]