• 瀏覽: 10,354
  • 回覆: 21
香港係外向型經濟,所以香港未來係必然衰退。

香港已經冇辦法對外搵到錢,香港對外嚟講,佢已經唔係放錢嘅最好地方,不可能做金融儲水池。這個地位將會由新加坡繼承。

香港生產力成本太貴,未來亦睇唔到有乜嘢突破。

這種必然,必須導致香港政府不停咁樣剝削香港本土市民。導致生活質素下降,又沒有什麼夢想,有野心嘅人離開,社會更進一步,失去動力。

依家香港權力核心,嗰班人大部份都係黐住香港政府搵錢嘅,咁樣必然導致香港政府更大壓力。
而且呢班人創造力不足,喺未來世界轉變中,處事風格,導致香港步步落後。

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-11-27 14:23 發表

香港已經冇辦法對外搵到錢,香港對外嚟講,佢已經唔係放錢嘅最好地方,不可能做金融儲水池。這個地位將會由新加坡繼承。

這種必然,必須導致香港政府不停咁樣剝削香港本土市民。導致生活質素下降,又沒有什麼夢想,有野心嘅人離開,社會更進一步,失去動力。

依家香港權力核心,嗰班人大部份都係黐住香港政府搵錢嘅,咁樣必 ...
可能會陸沉。
地球會毀滅。
宇宙會消亡。

引用:

依家香港權力核心,嗰班人大部份都係黐住香港政府搵錢嘅,咁樣必 ...
香港所謂既「優勢」,只係大陸「封閉/被封閉」而成,隨深化改革開放,香港所謂既「優勢」自然消失
問題係香港能期望大陸永遠封閉嗎? 根本不切實際
所以應該思考的是失去「舊有優勢」的香港要何去何從
中央已經給出答案 --- 粵港澳大灣區

當然,粵港澳大灣區的融合發展,薪資差距必然收窄,高尚港人的超然心態必受打擊。這只能自己調整心態,不要總自以為高人一等,心病自然就好了。

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-27 16:06 發表

香港所謂既「優勢」,只係大陸「封閉/被封閉」而成,隨深化改革開放,香港所謂既「優勢」自然消失
問題係香港能期望大陸永遠封閉嗎? 根本不切實際
所以應該思考的是失去「舊有優勢」的香港要何去何從
中央已經給出答案 --- 粵港澳大灣區

當然,粵港澳大灣區的融合發展,薪資差距必然收窄,高尚港人的超然心態必受打擊。這只能自己調整心態,不要總自以為高人一等,心病自然就好了。
香港嘅真正優勢係資本主義,當香港社會,不停抨擊樓價,資本家剝削嘅時候,香港真正嘅優勢就開始喪失!!
所以回歸之後,香港最太平嘅日子,就係曾蔭權時代。因為佢先至可以發揮出,香港嘅價值!!

正如,新加坡呢期崛起,同國家嘅開放/封閉有咩關係姐?純粹係因為新加坡永遠企喺度資產階級嗰邊。
所以,新加坡真正優勢就係資本主義!搵資產階級啲錢,去飼養自己嘅國民!!

香港人有好日子過,難道真係靠生產力,靠技術?
只不過係依靠,香港係得到資本家嘅信任,大量資金,聚積喺香港嘅,當香港資本市場崩塌,香港必然要依靠,勞動力搵錢,香港衰退是必然的!!

大部份香港人衣着都好普通,冇乜嘢話高唔高上感覺,只不過香港人搵到錢,使錢嗰陣時,令到好多窮鬼,睇上去,香港人高尚!!

鍾意買名牌嘅,大部份都唔係香港人,反而係大陸啲暴發戶最鍾意。

香港就算入咗大灣區,都冇咩優勢,喺二十幾年來,香港年青人,根本就冇咩自食其力嘅能力,嚴格嚟講去到邊都唔掂。

不過呢班年青人冇撚用,唔好怪英國佬,因為香港好多年青人,都係大陸出世,香港受教育,佢哋同英國佬,真係一啲掛角都冇。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-11-27 22:06 發表

香港嘅真正優勢係資本主義,當香港社會,不停抨擊樓價,資本家剝削嘅時候,香港真正嘅優勢就開始喪失!!
所以回歸之後,香港最太平嘅日子,就係曾蔭權時代。因為佢先至可以發揮出,香港嘅價值!!

正如,新加坡呢期崛起,同國家嘅開放/封閉有咩關係姐?純粹係因為新加坡永遠企喺度資產階級嗰邊。
所以,新加坡真正優勢就係資本主義!搵資產階級啲錢,去飼養自己嘅國民!!

香港人有好日子過,難道真係靠生產力, ...
所謂既【大量資金,聚積香港】,嗎就係當年內地封閉/半封閉/被封閉時,全世界資金要進入內地,都要先經香港既歴史偶然事件o羅!!!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-27 22:18 發表

所謂既【大量資金,聚積香港】,嗎就係內地封閉/半封閉/被封閉時,全世界資金要進入內地,都要先經香港既歴史偶然事件o羅!!!
中國永遠都會係一個社會主義國家,所以只要你堅持資本主義,你就有優勢。

當然咁樣好唔好,呢個另外一件事,資產階級嘅社會,必然對無產階級,造成一種無形的欺壓。

呢個係魚與熊掌不能兼得嘅問題!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-11-27 22:06 發表

香港人有好日子過,難道真係靠生產力, ...
資本主義係優勢? 真係笑死人
現在全世界,就只有中國內地、北朝鮮、越南、古巴幾個社會主義地方,其餘都係資本主義
回歸後既香港,最差就係貪曾

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-11-27 22:24 發表

中國永遠都會係一個社會主義國家,所以只要你堅持資本主義,你就有優勢。

當然咁樣好唔好,呢個另外一件事,資產階級嘅社會,必然對無產階級,造成一種無形的欺壓。

呢個係魚與熊掌不能兼得嘅問題!!
商人/銀紙只會諗一樣野 : 有冇錢賺,最多諗埋,風險同回報,理得什麼主義。

引用:
原帖由 starr 於 2022-11-27 23:40 發表

資本主義係優勢? 真係笑死人
現在全世界,就只有中國內地、北朝鮮、越南、古巴幾個社會主義地方,其餘都係資本主義
回歸後既香港,最差就係貪曾
咁你而家點樣理解新加坡嘅情況呢,新加坡除咗排斥窮人之外,新加坡有咩優勢呢?

你試吓窮人,可唔可以申請去新加坡?

曾蔭權嗰幾年,香港香港經濟數據好差,香港政治運動不斷?

可能大家嘅感受唔同啦,你可能會覺得董建華樓價大跌,股票大跌,失業率好高嘅,先係好日子啦!!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-11-28 00:15 發表

商人/銀紙只會諗一樣野 : 有冇錢賺,最多諗埋,風險同回報,理得什麼主義。
資本主義特點就係,軍隊保護資產!!

其實世界好多地方不是這樣的,軍隊其實係保護宗教的。

軍隊係保護一些重要人物,例如北韓。

你會唔會將啲錢擺喺一個地方,成日話俾人剝削,成日都發動群眾運動,清算你嘅地方?

唔再講啦!!

呢個世界上千百種人,每個人對將來嘅睇法都唔同,我純粹係講吓我自己嘅睇法,事實上,我連下1分鐘會發生咩事都唔知,大家可以純粹當我吹水!!

天雨大不潤無根之草……

資本主義的英國軍隊,有冇保護阿巴莫域治的資產。

引用:

台灣中華民國支那豬有理, 真聰明!

越睇狂人甲啲野越覺得佢其實都唔知自己響度噏乜春,又嘥哂我啲時間追舖。

樓主貼錯版區,應遷至笑話區。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]