• 瀏覽: 33,072
  • 回覆: 205
+7
引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-27 11:00 發表
對,  有d人對割刎黨有錯誤理解
政黨輪替一直係咁……今屆你嘅黨執政,選民睇厭咗下一屆就選另一個黨上嚟,睇美國民主共和兩黨輪流執政就知

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-11-27 11:06 發表

唔搞台獨,其實中央都唔急住要統...
中央有更大嘅全球戰略。阿爺K.O 咗美國,台灣手到拿來

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-11-27 11:13 發表

而家係美國好心急 10年內就失落世界第一大經濟體地位  世界秩序 規矩由新大佬說了算
美國仲驚失埋軍事第一地位,連翻身牌都冇埋

引用:
原帖由 cosisi 於 2022-11-27 11:14 發表
  台灣行政的市長也可以選舉.

不過好多人以為政府等於議會,連今次選市長都以為係議席選舉,

民進黨輸?輸條毛咩,當日韓國瑜入到議會咪一樣日日被鬧到冇時間做政府野.
當年韓國瑜輸係因為佢唔專心做市長走去選總統

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-11-27 11:49 發表

我以為過半台灣人都傾向台獨
應該係不統不獨較合理。

引用:
原帖由 hahaJohn 於 2022-11-27 13:49 發表
走左路去台灣既人,又可以準備走多次啦
點會呀,幕後大老闆係美國揸莊,國民黨咪又係聽指令辨事。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2022-11-27 14:45 發表

你都係返火星啦!民進黨自己都話輸,蔡英文自己都話輸咗,仲引疚辭職黨主席喎。。。
單睇票數,其實選總統,民進黨根本仲未敗,國民黨570萬票遠遠未夠贏呢。

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-11-27 11:49 發表

我以為過半台灣人都傾向台獨
同意,分別只係有人敢講而大部份人冇明講出嚟

引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2022-11-27 11:51 發表
只能怪美國當台灣水魚劏得太密
同埋美國當中共係水魚唔敢發惡,結果8月一單佩洛茜訪台令大陸攤牌取消台海中線。台灣人見到大陸會嚟真,怕有戰爭風險而用選票避險

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-11-27 12:01 發表

民進黨成功把戰爭風險提高到新層次,爭取到老解近岸巡邏,大大提高台灣變成戰場,年靑人戰死的機會。還有把台積電賣給美國。
同意。美國以為中共係紙老虎,結果8月叫佩洛茜訪台試到大陸會嚟真,台灣人見到自然知道驚
美國叫佩洛茜訪台真係害慘民進黨益咗國民黨

引用:
原帖由 lewark 於 2022-11-27 12:08 發表

其實民進黨贏咗。
台灣成為美國第一走狗。
抗中引戰送人民去死。
成功爭取台灣成為亞洲烏克蘭🤭🤭

引用:
原帖由 cyberport555 於 2022-11-27 12:26 發表
民進黨明獨,國民黨暗獨,民進黨滅中華歷史,教育洗腦年青的一代,己沒有所謂的分份認同,國民黨也沒有反對,去中停不了,誰贏誰輸沒有分別,大陸的和平統一,己沒有市場。
國民黨要拉票,有時冇辦法

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-11-27 12:54 發表

佢哋以為台獨,都一樣可以維持到現狀生活,當然支持。

但現在發現大陸一封鎖佢哋,根本好多野都維持唔到,還要持續向下,點會有人支持。
所以一班孤島愚民,容易被人欺騙。根本個班台灣人唔懂政治,體唔通現實情況

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-11-28 12:12 發表

同意。美國以為中共係紙老虎,結果8月叫佩洛茜訪台試到大陸會嚟真,台灣人見到自然知道驚
美國叫佩洛茜訪台真係害慘民進黨益咗國民黨
美國以往很多鼓勵他國對抗中國的操作中,最終結果都是讓中國處於更有利的位置,例如釣魚島、黃岩島、南海諸島、台海,最終是讓解放軍更名正言順在該等地區增強軍力部署。尤其是南海,解放軍在海島的導彈涵蓋所有東南亞國家。

美國正游說菲律賓讓他們在巴拉望島設立基地,若成事,中國必然會在黃岩島設基地。這只會讓菲律賓變成戰區,毫無好處。

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-11-27 12:54 發表

佢哋以為台獨,都一樣可以維持到現狀生活,當然支持。

但現在發現大陸一封鎖佢哋,根本好多野都維持唔到,還要持續向下,點會有人支持。
大陸剩係封鎖幾日就搞成咁,都未真打。如果大陸好似俄羅斯向烏克蘭咁向台灣射導彈,唔知班台灣人會驚成點?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]