• 瀏覽: 33,495
  • 回覆: 258
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 18:12 發表
係人都知呢個潛規則, 就係英文係騎住中文, 講英文的人一定嚇窒講中文的人, 香港人都承認呢個事實喎.  
呢個慢慢會變成以前嘅事實

依家係,就算係人大釋法,香港法院一樣會不依照釋法內容做判決,人大亦無進究,呢樣野亦曾經發生過

今次好大機會歷史重演

第ㄧ, 港區國安法係中國香港嘅法律, 同英御狀有咩關係?? 除非英御大狀屬識香港國安法. 唔知有無考牌大陸牌???
第二, 肥佬黎係犯咗鈎結外國勢力, 收受外國資金, 企圖破壞香港ㄧ國兩制. 英御狀用咩案例來打呢場官司??? 引用英國嘅國安法?? 
第三, 港英時代, 因行普通法, 而英國係宗主國, 所以英國大狀可以來香港執業, 但香港已回歸25年, 宗主國已改為中國, 英御狀有無宣誓效忠基本法或香港特區?? 憑怎麽係香港打呢埸官司??
第四, 如果俾英國御狀來香港打呢場官司, 會唔會遲啲所有英聯邦律司, 其它國家/地區
嘅律司都可以來香港打官司?? 
呢啲係咪香港司法界嘅無法無天??? 

中國失策,根本國安法唔夠辣,又錯信香港司法

假髮棺的老婆仔女都有外國護照, 又有外國物業, 最驚美國制裁冇得用信用卡又要現金出糧, 又驚5隻屎眼充公財產物業, 講到尾都係要阿爺緊急釋法先至可以擺平呢單畸屎.  

請外國律師冇緊要㗎,但係嗰個律師一定要係用大中華帝國嘅律法!
輸咗贏咗都冇緊要最緊要就係有冇咭士會唔會俾人秋後腿

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-11-26 20:58 發表
假髮棺的老婆仔女都有外國護照, 又有外國物業, 最驚美國制裁冇得用信用卡又要現金出糧, 又驚5隻屎眼充公財產物業, 講到尾都係要阿爺緊急釋法先至可以擺平呢單畸屎.   
嘥氣啦
釋法一樣可以唔跟,又唔係未試過
中央敢對法官郁手咩?
依家攞明黃官睇住中央黎食

九七前可以, 50年不變 ?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-11-26 20:55 發表
依家係,就算係人大釋法,香港法院一樣會不依照釋法內容做判決,人大亦無進究,呢樣野亦曾經發生過

今次好大機會歷史重演
你所講嘅係回歸初期的亂像, 依家已經係今非昔比, 習大大講[全面管治權]唔係吹水.

The bottle of sputum & urine is the condom used by China

點解唔比外國人? 法官都算,律師關咩事?

睇黎都好大機會要人大釋法

一點就明

人地為國安
連中國器材都禁用

我地國安case
竟可用洋?

吾係咁卦?

呢啲咁嘅法官又要迫人大釋法,咪自己攞嚟衰
即係話俾全世界聽你判斷錯誤

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-11-26 18:31 發表
直接押返內地審
我同意,既然手JOKE唔鍾意釋法,直接用條例押返內地審,包無灰色地帶😎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]