• 瀏覽: 26,412
  • 回覆: 122
引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 08:57 發表

諗當初興建港珠澳大橋設想

主要係比貨櫃車運貨櫃落葵涌貨櫃碼頭

因當時葵涌貨櫃碼頭係全球第一
怎會思維咁短視局限,起條橋主要供貨櫃車用,你去揾下資料啦!

貨櫃碼頭仲好旺時,我已經知未來大陸開放,大陸會有好多碼頭出現。

香港現時經濟支撐,都要靠中央政府政策傾斜支持。

依家港車單向北上,都係支持嘅一種。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-11-27 20:52 發表

深中通道也不便宜的,也是要收費,只是沒港珠澳貴,而且深中通道因為大貨車多,反而可能塞車,你不會為了幾十蚊寧願塞一個鍾吧?
我唔明你行深中通道那裡可以慳幾十蚊?

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 20:54 發表

算吧
我也是
我屌⋯ 邊度有得睇詳情?睇牌簿還是睇車型?

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2022-11-27 20:56 發表

怎會思維咁短視局限,起條橋主要供貨櫃車用,你去揾下資料啦!

貨櫃碼頭仲好旺時,我已經知未來大陸開放,大陸會有好多碼頭出現。

香港現時經濟支撐,都要靠中央政府政策傾斜支持。

依家港車單向北上,都係支持嘅一種。
你預知未來
咁卅年前有投資大陸房地產嗎?

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-11-27 20:57 發表

我屌⋯ 邊度有得睇詳情?睇牌簿還是睇車型?
你上去之前要牌薄辦理有關手續

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 21:02 發表

你上去之前要牌薄辦理有關手續
唔走得可以賣車

深圳到中山嘅深中通道大橋,近期十月份視頻,估計通車都好快。

如當初港珠澳大橋建雙Y型,更合乎各方利益。

『看看 航拍深中通道最新進展,還有一年多就通車了,一起期待...』
復制整段內容打開
——————
https://v.douyin.com/rtq7TYR/

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 21:00 發表

你預知未來
咁卅年前有投資大陸房地產嗎?
對唔住!每個人取向唔同,特別房地產呢類涉及民生。

貨櫃碼頭根本係大陸經濟發展必然趨勢,唔算預知。

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-11-27 21:05 發表

唔走得可以賣車
在大橋中間賣特別高價

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2022-11-27 21:14 發表

對唔住!每個人取向唔同,特別房地產呢類涉及民生。

貨櫃碼頭根本係大陸經濟發展必然趨勢,唔算預知。
現在睇返轉頭
起大橋係錯的
很多工廠由珠三角搬了去長三角
中港澳因為關卡問題不能比私家行入大橋
變了大白象三程

返到去咩 講就易

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 22:00 發表

現在睇返轉頭
起大橋係錯的
變了大白象三程
白象都唔係無用,香港優勢在機場,大橋能對國際客運貨運有幫助由其快遞,連結未來粵西廣西北越發展亦無需增加廣州深圳交通負荷,疫情之下華南工廠生意差唔少,但華東工廠仲仆街,有港珠澳大橋其實益左我,返馬交同粵西真正方便,不過而家講乜都冇用。

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-11-27 22:32 發表

白象都唔係無用,香港優勢在機場,大橋能對國際客運貨運有幫助由其快遞,連結未來粵西廣西北越發展亦無需增加廣州深圳交通負荷,疫情之下華南工廠生意差唔少,但華東工廠仲仆街,有港珠澳大橋其實益左我,返馬交同粵西真正方便,不過而家講乜都冇用。
其實益左我......依句係重點

大橋維護費很貴
建橋成本回本無期
會不停加過橋費用

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 22:00 發表

現在睇返轉頭
起大橋係錯的
變了大白象三程
唔可以講大白象工程,當初其中考慮連通往湛江沿海一帶區域經濟發展,長遠港車直上大陸係肯定嘅。

南下局限於香港人多車多,祗能喺香港上橋前設大型停車場,再通過公共交通疏散到市區,方便揸車南下大陸遊客。

大陸依家私家車普及率越來越大,政府政策配合,靈活變通,大橋作用就會顯現。

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-11-26 09:25 發表
【本報綜合報道】國務院昨日公布,已批准在廣東省暫時調整實施有關行政法規,在「港珠澳大橋『港車北上』及『澳車北上』不設配額計劃」下的海關免擔保政策,參與「港車北上」及「澳車北上」的香港或澳門私家車,即日起經港珠澳大橋珠海公路口岸出入內地,毋須向內地海關申報、繳付關稅或辦理擔保安排,已簡化有關的申請程序和降低手續費用。

經大橋北上 港澳私家車獲准免申報

會有很多改變
對買新車或換車的選擇有沒 ...
又傳病毒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]