• 瀏覽: 26,420
  • 回覆: 122
引用:
原帖由 門外大達人 於 2022-11-27 15:52 發表

如果一家四口返中山玩,自己揸車就圍到皮又快d。
講緊通勤,講緊年青人擺脫地產霸權既出路

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-11-27 13:08 發表

左右帶二隻撈,又汁幾千,港燦
你階層低,系識埋呢D人㗎啦

引用:
原帖由 門外大達人 於 2022-11-27 15:52 發表

如果一家四口返中山玩,自己揸車就圍到皮又快d。
粵西,陽江,台山都快,比經深圳快兩小時,江門,順德,會快一個鍾

橫琴口岸到江門市區,自己開車高速,1個鐘,高速接高速,江門江海區落
江門大道多半個鐘,就到順德龍江,勒流

見到大陸有人用旅行車周圍去,成間屋那種,真唔錯

大陸封關搞清零, 香港開關救經濟, 大家都唔使諗通關。 反而係-啲香港人好消息🤣🤣

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-11-27 12:44 發表

七人,做營運嗎?和金巴搶生意??
咁比我上都唔上

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-11-27 13:05 發表

港燦不論大細只係一心揾著數,免檢過關
封關唔比入

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-11-27 13:08 發表

左右帶二隻撈,又汁幾千,港燦
錢途光明

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-11-27 17:49 發表

粵西,陽江,台山都快,比經深圳快兩小時,江門,順德,會快一個鍾

橫琴口岸到江門市區,自己開車高速,1個鐘,高速接高速,江門江海區落
江門大道多半個鐘,就到順德龍江,勒流
可以北上時深中通道開左啦

引用:
原帖由 hugonam 於 2022-11-26 09:25 發表
【本報綜合報道】國務院昨日公布,已批准在廣東省暫時調整實施有關行政法規,在「港珠澳大橋『港車北上』及『澳車北上』不設配額計劃」下的海關免擔保政策,參與「港車北上」及「澳車北上」的香港或澳門私家車,即日起經港珠澳大橋珠海公路口岸出入內地,毋須向內地海關申報、繳付關稅或辦理擔保安排,已簡化有關的申請程序和降低手續費用。

經大橋北上 港澳私家車獲准免申報

會有很多改變
對買新車或換車的選擇有沒 ...
明顯系比黃人用病毒再攻大陸,中共個腦裝屎

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-26 21:39 發表

如果7人車唔上得去係不受歡迎的

很多會去自駕遊
五人車唔夠
5+2 SUV 算唔算七人車? 我就係留住架SUV等港車北上,始終唔夠膽用電車長征。

引用:
原帖由 auceo 於 2022-11-27 19:33 發表

可以北上時深中通道開左啦
深中通道也不便宜的,也是要收費,只是沒港珠澳貴,而且深中通道因為大貨車多,反而可能塞車,你不會為了幾十蚊寧願塞一個鍾吧?

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-11-27 20:47 發表

5+2 SUV 算唔算七人車? 我就係留住架SUV等港車北上,始終唔夠膽用電車長征。
算吧
我也是

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]